VERKSTED: Odd Arne Rønes bidrar både som ventilasjonsentreprenør og med blikkenslagerverksted.
VERKSTED: Odd Arne Rønes bidrar både som ventilasjonsentreprenør og med blikkenslagerverksted.

Bekymret for rekrutteringen

Det er vanskelig å få tak i ventilasjonsmontører og blikkenslagere, og enda verre tror Odd Arne Rønes at det blir når kem-tilbudet deles.

Published Last updated

Rønes eier og driver Plato. Sunnmørsbedriften kan skilte med eget blikkenslagerverksted i tillegg til å være full ventilasjonsentreprenør og varmepumpeleverandør, med avdelinger både i Sykkylven og Ørsta.

Skeptisk til kem-deling

Der går det bra. Plato har prosjekter til langt ut i neste år, og har ikke fått avbestillinger i år. Ikke for det – etter 33 år er Rønes rustet for nedgangstider. Han startet bedriften i nedgangstid, rett etter jappetiden, og er forberedt hvis det kommer en ny.

Nå er likevel rekrutteringen en større trussel enn markedet.
– Det er vanskelig å få tak i blikkenslager. Kanskje er ikke det nye utdanningsløpet til det beste for vårt fag, frykter han.

Fra høsten deles dagens kem-linje i én vg2 for rørlegger og én for tak, membran og blikkenslager.
– Det kan kanskje bli litt smalt. Når blikkenslagere og ventilasjonsmontører skal samles i lag med andre småfag, er det lett å tenke seg at det blir en salderingspost i fylkeskommunen, sier Odd Arne Rønes.

Redd for vg2-linje

Nå er det kem-linje på Borgund videregående i Ålesund.
– De skal vel legge om den til å være rørlegger. Jeg tviler på at det blir linje for blikkenslager og taktekker her. Samtidig er det et krav fra myndighetene at vi skal ha X antall faglærte for å få oppdrag. Det harmonerer ikke helt, mener han.

Plato har klart å få tak i lærlinger i automasjonsfaget.
– Det fungerer veldig bra, men de har ofte ambisjoner og går videre på ingeniør. Vi kan jo håpe at de kommer igjen en dag. På blikkenslager, der er det vanskeligere, ifølge Rønes.

Derfor har han ansatte både fra Estland og Polen. Det fungerer bra, konstaterer han, og skryter av arbeidsmoralen til folkene sine. Samtidig ble det vanskelig da koronaen kom med reisekarantene, og det hjelper foreløpig ikke på offentlige oppdrag med krav om faglært-andel.

VBL-verv

– Vi har for lite utdanning av blikkenslagere og ventilasjonsmontører. Det er vel ikke attraktivt for de unge, samtidig som de grepene som myndighetene gjør, ikke er de riktige for vårt fagområde, mener Odd Arne Rønes.

Han har vært med i styret for lokallaget i VBL i mange år og forteller om at det er vanskelig å få med seg medlemmer, men at det er viktig at foreningen er der for å skape interesse for faget.

Tror på fremtiden

Men for det meste har han positive meldinger.
– Jeg tror at vi har en bra fremtid. Ventilasjon i hus er aktuelt, folk trenger service på anleggene sine, og hele tiden blir det utskiftninger. Vi har bygd opp en brukandes serviceavdeling. Den er et godt bein å stå på, for da blir vi mindre avhengige av svingninger i byggeriene. Så har vi masse fastavtaler med både private og bedrifter, forteller han.

Det samme gjelder varmepumper. Der leverer Plato hovedsakelig Panasonic, og har holdt på med det siden 2002. Huspumper til private, men også større anlegg og innbygd i ventilasjonsanlegg.

– Det er et potensial utvendig, på tak og fasade, med tøffere klima etter hvert. Det er ikke en vesentlig del av arbeidet vårt nå. Kjøling er også mer aktuelt, konstaterer Odd Arne Rønes.

Powered by Labrador CMS