TEK-FREKK: Dere har ikke noe valg; dere må installere balansert ventilasjon, påsto entreprenøren. Nå slipper kunden å betale.
TEK-FREKK: Dere har ikke noe valg; dere må installere balansert ventilasjon, påsto entreprenøren. Nå slipper kunden å betale.

VENTILASJON

Bløffet om ventilasjonskrav

Kunden ville ikke ha balansert ventilasjon, men fikk det likevel. Entreprenøren påsto at det var et krav i byggteknisk forskrift. Nå slipper kunden å betale for ventilasjonsanlegget.

Published

De to eierne ville bruke et par millioner kroner på å oppgradere eneboligen sin i Rogaland. Det endte i retten.

En del av krangelen med entreprenøren handlet om ventilasjonsanlegget. Nå har Gulating lagmannsrett fastslått at de ble lurt og at de ikke trenger å betale for ventilasjonen.

Ønsket mekanisk

– Eierne ga klart uttrykk for at de ønsket mekanisk ventilasjon, konstaterer retten.

Men det fikk de ikke. Entreprenøren forklarte nemlig at forskriften – nærmere bestemt tek10 – krever at det skal installeres balansert ventilasjon.

Dommerne fastslår at det er klart at forskriften bare krever at en bolig skal ha ventilasjon som sikrer en god lufttilførsel.
– Den stiller ikke krav til installering av balansert ventilasjon ved påbygg på eldre boliger, skriver de.

Uredelig

Boligeierne får medhold i at de gjorde det klart for entreprenøren at de bare ønsket å få installert et balansert ventilasjonsanlegg hvis det var et krav etter det byggtekniske regelverket.

– Lagmannsretten finner det bevist at entreprenøren ga feilaktig informasjon eller unnlot å informere om at det ikke var krav til balansert ventilasjon i boligen. Entreprenøren bygget avtalen om installering og faktureringen på eiernes uvitenhet eller misforståelse, er den knusende dommen.

Dette var rett og slett uredelig av entreprenøren. Dermed er avtalen ugyldig. Eierne trenger ikke å betale de 107 000 kronene som ventilasjonsanlegget kostet. I den prisen er det også tatt med tømrerarbeid som måtte til.

Komplisert krangel

Ventilasjonsanlegget var bare en del av en komplisert krangel mellom de to partene om nesten tre kvart million kroner.

Først varslet entreprenøren at jobben kom til å bli dyrere enn overslaget. Noen uker senere sluttet boligeierne å betale. Resultatet var at entreprenøren innkalte til byggemøte og varslet om stansing av arbeidene og heving av avtalen.

I retten krevde boligeierne opptil 626 000 kroner fra entreprenøren. Entreprenøren, på sin side, forlagte 116 000 kroner fra boligeierne.

Lagmannsretten landet et sted midt imellom de to påstandene. Boligeierne må betale 118 000 kroner, pluss rente helt fra 2017. Entreprenøren må betale 230 000 kroner. I tillegg må begge betale sine egne sakskostnader.

Powered by Labrador CMS