
Modulbad
Strupte salget - endte med rekordomsetning
Kraftig vekst gikk ut over kvaliteten. Badekabinprodusenten Boxen bestemte seg derfor for å strupe produksjonen.
– Vi vokste for raskt og klarte ikke å levere den kvaliteten vi ønsker. Vi bestemte oss derfor for å stoppe litt opp, slik at kvaliteten skulle henge med, sier administrerende direktør i Boxen, Benjamin Beck.
Kvalitet og «skreddersøm» koster
Boxen er en av tre norske produsenter av badekabiner. Som sine konkurrenter holder også Boxen til på Sørlandet, nærmere bestemt i Grimstad. De to andre, Norac Badekabiner og Tekno bad ligger begge i Arendal. Boxen kan se tilbake på et godt 2020.
Selskapets driftsinntekter passerte 100 millioner kroner, noe de aldri før har gjort. Resultat før skatt endte på cirka 3,5 millioner kroner.
– Korona hjalp oss ikke på noen måte, men vi hadde gode boligprosjekter som solgte godt. Det gjorde at vi kom ok ut av 2020, sier Beck.
Han forteller at de i løpet av fjoråret solgte rundt 850 badekabiner. For de som er kjappe i hoderegning betyr det at hver badekabin i snitt koster i overkant av 100.000 kroner.
– Vi har lagt oss i det øvre kvalitetssjiktet, noe som betyr at vi legger svært gode kvaliteter både i selve konstruksjonen, men også utrustningen. Man kan få badekabiner som koster vesentlig mindre enn våre, men vi er av den oppfatning at boligkjøperne betaler mye for leilighetene de kjøper, og da fortjener de også bad av god kvalitet og med mange valgmuligheter, sier Beck.
Skulle produsere i Kina
Selskapet ble etablert i 2010. Planen var opprinnelig å både utvikle og produsere badekabinene i Kina.
– Vi var kommet ganske langt i denne prosessen og alt var egentlig på plass. Produksjonen skulle skje utenfor Shanghai og så skulle kabinene fraktes til Norge. I det første prosjektet var det noen elementhusprodusenter fra Litauen som vi fikk veldig god dialog med. Etter en del møter bestemte vi oss for å flytte hele produksjonen til Litauen, noe vi er veldig fornøyde med, sier Beck.
Sett i lys av den siste tidens fraktutfordringer er det ingen tvil om at dette er en betydelig fordel.
– Fra kabinen er ferdig tar det bare et par dager før den er på byggeplassen. Til sammenligning ville det tatt flere uker å få badene fra Kina til Norge, sier Beck.
Varer like lenge som bygget
Etter etableringen i 2010 pekte alle piler oppover. Til slutt måtte likevel Beck og hans kolleger sette ned foten.
– Mens vi i fjor produserte cirka 850 bad, så var vi i 2016 oppe i rundt 1250 bad. Det ble ganske enkelt for mye, og vi måtte derfor stoppe opp litt. Vi selger kvalitet og da må selvsagt kvaliteten henge med i alle led, sier Beck.
Han forteller at de i år reduserer salget noe og at de ligger an til en omsetning på rundt 90 millioner kroner.
– Vi kommer aldri til å bli størst i dette markedet, noe vi heller ikke har noen ambisjoner om. Vi skal levere bad av god kvalitet til aktører som verdsetter det, sier Beck, som legger helt til at han forstår godt den kritikken av badekabiner som har kommet frem på nemitek.no.
– Kritikken er helt begrunnet. Det er mye varierende kvalitet i dette markedet. Derfor er det ekstremt viktig for oss å levere kvalitet som holder i hele byggets levetid, sier Beck.
Relaterte saker
-
Henter hjem modulbad fra Italia til Norge
KRISTIANSAND: Teknobad i Tvedestrand dobler produksjonen av modulbad. Brødrene Dahl henter hjem produksjon fra Italia.
-
Fagrådet vil sjekke prefabrikkerte bad
LILLESTRØM: Har prefabrikkerte bad bedre klimaavtrykk enn plassbygde? Det vil den nye fagrådssjefen Vidar Hellstrand finne ut.
-
Snakker varmt for betongkabiner
Du behøver ikke å fôre ut eller fôre ned. Det er argumentet fra Bjørn Width for å satse på badekabiner i betong i stedet for lettvekt.
-
Vil selge norske badekabiner til utlandet
Etter å ha produsert badekabiner for det norske markedet i over 20 år, retter nå selskapet Norac Badekabiner blikket mot Europa.
-
Modulprodusent på rørleggerjakt
HJELLUM: Plassbygde bad får hardere konkurranse. Nå kan Moelven konkurrere på lønnsbetingelsene til rørleggerne, også, ifølge produksjonsleder Knut Brukstuen.
-
Leverer bad som ikke er godkjent
De er redde for å ta ansvaret for bad som de ikke kan gå god for – og noen ganger opplever de at produsenten har fått Sintef-godkjent ett bad, men leverer et annet. Prefabrikkerte bad møter sterk motstand hos rørleggerne.
-
Sintef: Jevnere og bedre kvalitet på prefabrikkerte bad
Rørleggerne føler seg truet av prefabrikkerte bad. Men modulene er bedre testet og holder jevnere kvalitet enn badene som rørleggeren bygger selv på byggeplassen, konstaterer Sintef.
-
Norges mest fornøyde boligkjøpere har modulbad
Norges mest fornøyde boligkunder har flyttet inn i boliger med baderomskabiner. Utbyggerne som velger prefabrikkert, er godt fornøyde med løsningen.
-
Misnøye med modulbad
Når modulbadet skal fikses, må rørleggeren melde pass. – Veldig mange er misfornøyde fra dag én når de flytter inn, sier Håkon Lien.