TUNGT: Roy André Magnussen måtte gå den tunge veien til de ansatte og fortelle at 48 må gå.

AKTUELT

48 mister jobben hos Oso

Nå klarte de ikke å holde unna lenger. 48 årsverk må kuttes hos Oso, og konsernsjef Roy André Magnussen har ikke tro på at nedgangen vil snu før tidligst i slutten av neste år.

Publisert

De ventet med nedbemanningen så lenge som mulig. 

– Det er en alvorlig og tynget stemning, men mange har god forståelse for at vi måtte ta grep nå, sier konsernsjef Roy André Magnussen i Oso Hotwater.

Permitterte først

Han har travle dager med å planlegge for en ny virkelighet. Det går ikke døgnet rundt lenger. Produksjonen i Hokksund-bedriften har gått fra tre til to skift, bunnlinjen er ikke like god som før, og nå har det altså fått konsekvenser for de ansatte.

– Vi har hatt en permitteringsrunde. Så prøvde vi å sysselsette folk med alternative oppgaver, vi har hatt en utlånsordning med fabrikkene våre i Sverige, og vi har sett på løsninger sammen med fagforeningen, forteller Magnussen.

Varmepumpeproblemer

48 årsverk skal kuttes i et konsern som har ligget rundt 300. Bakgrunnen er svikt i byggenæringen og en varmepumpebransje i Europa som har fått seg et skudd for baugen.

– Nedgangen i varmepumpebransjen påvirker mange. Der er vi en komponentleverandør hvor tankene våre inngår i varmesystemer, forklarer konsernsjefen.

Nettopp den utviklingen har gitt ganske stor vekst de siste årene, men så bremset det opp. Krig og inflasjon har rammet næringen i hele Europa. 

– Vi har kjørt tre fulle skift. Nå er vi nede på to, sier Magnussen.

Noen har funnet ny jobb

Fabrikkene i Sverige, som har gått bedre, leverer til et annet segment. Der produseres det store spesialtanker på opptil 15.000 liter for industrikunder. Det er ikke en produksjon som kan flyttes til Hokksund.

Nå holder bedriften på med å hjelpe dem som må gå, med å skaffe seg andre jobber. Siden det ikke er noe sjokk for de ansatte at det ble nedskjæringer, har noen søkt jobber en stund, og flere av dem har skaffet seg noe annet å gjøre allerede.

– Vi har kontakt med flere selskaper og prøver å være brobyggere. Vi har veldig flinke folk og generelt godt rykte på oss som arbeidsgiver. Det er mange som gjerne vil ha folk fra Oso, ifølge Roy André Magnussen.

Neppe oppgang

Nå ser han tegn til en liten oppgang ute i markedet. Men det er lenge igjen til det blir snakk om å ansette flere folk igjen:

– Hadde vi visst at det vil skje om noen måneder, så hadde vi holdt ut. Vi er ofte i andre enden av konjunkturen, så jeg tror ikke det skjer før i slutten av neste år eller begynnelsen av 2026. Vi har suttet på labben og ventet lenge allerede, slår han fast.

I fjor hadde Oso-konsernet et resultat på 81,3 millioner kroner etter en omsetning på 1,1 milliard – det var det første året som omsetningen passerte milliarden. 

– Bunnlinjen er betydelig svekket i forhold til i fjor. Det store spørsmålet er likviditeten, konstaterer Magnussen.

Powered by Labrador CMS