LANSERING: Jan-Erik Kleven og Camfil lanserer filtre som sparer energi.
LANSERING: Jan-Erik Kleven og Camfil lanserer filtre som sparer energi.

VVS-DAGENE 2022

Filter sparer 40 millioner kWh

LILLESTRØM: Nye filtre skal spare brukerne for 35–40 millioner kilowattimer hvert år. Og det tallet gjelder bare kundene til Camfil.

Published Last updated

– Bransjen omsetter for ti milliarder kroner. Vi ligger bare på 250–60 millioner. Når vi kan gjøre en slik forbedring, så tenk hva hele bransjen kan få til! sier Jan-Erik Kleven.

Camfil-sjefen renner over av nyheter på VVS-dagene. Men først og fremst har han benyttet torsdagen til å lansere filter med nytt medium som gjør at brukerne sparer strøm.

Lavere trykkfall

– Enøk har vært på dagsordenen siden vi startet i 1963. Vi har snakket om livsløpskostnader og energi og jobbet i dette sporet i veldig mange år. Nå har vi tatt steget videre. Bare for våre kunder vil dette spare 35–40 millioner kilowattimer neste år, ifølge Kleven.

Det skyldes et samarbeid mellom Camfil og medieprodusenten. Kleven snakker om lavere trykkfall og lavere motstand, men han kan ikke avsløre detaljene.

– Vi har utviklet et bedre produkt. Vi opprettholder den gode virkningsgraden på partikler og støv samtidig som vi har lavere trykkfall. Jeg pleier å si at hønsenetting har veldig lavt trykkfall, men den virker dårlig mot partikler og støv, sier han.

Vugge til grav

Han forteller også om egen programvare der sluttbrukere og entreprenører kan legge inn filter og ventilasjonsanlegg og få kostnader og karbonavtrykk.

– Når vi skal vurdere dette, er det viktig å se hele produktets levetid, sier han.

– Veldig mange ser bare på utvinning. Du må ha med produksjon, transport, driftsfasen og avfall og resirkulering, også. Driftsfasen er den viktigste, for det er den som står for det største energiforbruket, sier Jan-Erik Kleven.

– Vi har EPD på de fleste av produktene våre, og da tar vi med fra vugge til grav. Hvis vi bare fokuserer på produksjon, er plutselig det dårligste produktet blitt best, sier han og snakker om lite medium og billig produksjon. Mye medium, lavt trykkfall og lang levetid er mer miljøvennlig, men da må driftsfasen tas med, ifølge Kleven.

Kleven etterlyser en tredjepartskontroll av energipåstander og ønsker seg stikkprøver, gjerne i regi av VKE.

Chief Airgonomic Officer

Camfil har også sluttet å sende med avfallsposer.
– Veldig ofte kastes plastposen uten å brukes til avfall. Det er bedre å bestille dem etter behov, sier han.

Jan-Erik Kleven har for øvrig fått ny tittel: Chief Airgonomic Officer.
– På alle arbeidsplasser bør det være noen som har ansvaret for inneklima og luft. Målet er at alle kundene våre skal få en CAO som kan hjelpe byggherrer og sluttbrukere med bedre luftkvalitet, sier han.

Powered by Labrador CMS