GODE RESULTATER: 2020 ble et minnerikt år for Chr. M. Vestrheim og daglig leder Thomas Jørs.

God ordretilgang sikret ekstremår

BERGEN: Chr. M. Vestrheim økte i fjor omsetningen med 100 millioner kroner, og kan dermed se tilbake på et 2020 som både ble tidenes mest spesielle, men samtidig beste år.

Published

– Vi har hatt en voldsom vekst. God ordretilgang gjorde 2020 til et ekstremår for oss. Jeg er egentlig glad for at det ikke er like travelt hvert år, sier daglig leder i Chr M Vestrheim, Thomas Jørs.

Håndterbar koronasituasjon

Chr. M. Vestrheim ble etablert i 1894 og er et av de eldste rørleggerfirmaene i Bergen. De er med det et av få selskaper som også fikk med seg forrige pandemi, spanskesyken, som herjet verden og Norge i 1918 og 1919. Ifølge Tidsskriftet for den norske legeforeningen tok pandemien livet av mellom 50 og 100 millioner mennesker, mens Covid-19 så langt har cirka 2,4 millioner liv på samvittigheten.

– Jeg har ikke kjennskap til hvordan vi ble berørt av spanskesyken, annet enn at mye på den tiden handlet om gjenoppbyggingen av Bergen etter bybrannen i 1916, sier Jørs.

Korona forteller han at har vært håndterbart, men at selskapet har hatt noe forhøyet fravær på grunn av karantenereglene knyttet opp mot koronatesting av medarbeidere.
– Men alle våre ansatte har hatt en veldig positiv holdning og tilpasset seg nye rutiner og samtidig sett viktigheten av å holde «hjulene» i gang. Totalt sett har vi derfor ikke lov til å klage over situasjonen, spesielt sett i lys av hvordan andre bransjer er blitt rammet sier Jørs.

Fra 174 til 276 millioner

Vestrheim har i mange år vært et av de ledende rørleggerfirmaene i Bergen, og de teller i dag 158 medarbeidere. Sammen med søsterselskapet Oswald Jørs AS er de hundre prosent eid av Jørs Invest AS.

– Vestrheim økte i fjor omsetningen fra 174 millioner kroner i 2019 til 276 millioner kroner. Akkurat nå er vi nok Bergens største rørlegger, sier Jørs.

Med en slik vekst er det fort gjort å snuble en gang eller to, noe som raskt kan slå negativt ut på selskapets resultat.
– Det endelige resultatet for 2020 er ikke helt klart, men det jeg kan si er at vi oppnår et resultat som henger på greip, noe vi er veldig fornøyde med, sier Jørs.

Hva det betyr i kroner og øre kan han ikke si, men marginen ligger noe over det de hadde i 2019, noe som skyldes at faste kostnader ikke har økt i samme tempo som omsetningen. Søsterselskapet Oswald Jørs AS, kan ikke vise til en tilsvarende omsetningsvekst i 2020. Selskapet hadde i fjor en omsetning på cirka 92 millioner, noe som var opp fra cirka 88 millioner kroner i 2019. Samlet hadde altså de to selskapene en omsetning på knappe 370 millioner kroner.

Ser man noen år tilbake i tid så har imidlertid Oswald Jørs lagt bak seg en imponerende reise. Fra 2017 til 2019 doblet selskapet omsetningen fra 44 til 88 millioner kroner. En noe mer marginal vekst i 2020 var kanskje derfor ikke så overraskende.

– Oswald Jørs har vært «rigget» for økt aktivitet, noe som har gitt et press på marginene og underskudd de siste årene. Det er derfor gledelig at strategien vår nå medfører at firmaet har god drift og viser et sunt overskudd i 2020, sier Jørs.

Roligere i 2021

Han forteller at den gode veksten for Vestrheim skyldes en rekke større prosjekter, og at VVS-arbeidene på det nye barne- og ungdomspsykiatriske sykehuset for Helse Bergen er selskapets desidert største og kanskje viktigste prosjekt.
– Dette er et prosjekt som for oss har en verdi på cirka 200 millioner kroner. Mye av produksjonen skjedde i fjor, men vi vil ha arbeid på dette prosjektet både i år og et stykke inn i 2023, sier Jørs.

Han forteller at de også er godt posisjonert innen flere ulike eiendomssegmenter, noe som skyldes at de følger kundene dit de går. Det betyr at selskapet både har offentlige prosjekter, men også kontor- og boligprosjekter i ordreboken.
– Når også serviceavdeling har mye å gjøre, så blir det bra, sier Jørs.

For inneværende år ser imidlertid prosjekt-aktiviteten ut til å ta seg noe ned sammenlignet med 2020, men fortsatt svært bra sammenlignet med 2019.
– Det er selvsagt tidlig å si noe om hvor vi ender, men vi ligger så langt an til en omsetning på mellom 220 og 230 millioner kroner, sier Jørs.

Powered by Labrador CMS