SPARER: Bygget sparer energi og leietagerne sparer penger. Raveien 422 har hatt nytte av Clevair-teknologien.

Maskinlæring kutter strømbruken

SANDEFJORD: Maskinlæring får mer ut av det tekniske anlegget i både nye og gamle bygg.
– Vi ser typisk en reduksjon i strømforbruket på 20–30 prosent, sier Bjørn Gabrielsen.

Published Last updated

Han er sjef for Clevair, som ble kåret til Europas mest innovative selskap innen byggteknologi i vinter.

Selskapet holder til i Stavanger, eksempelet i Sandefjord – men siden energikonsernet BKK er medeier, stilte Gabrielsen opp på «Proptech Show & Tell» hos Proptech Innovation i Bergen.

Bedre byggautomasjon

– Det vi gjør, er å styre varme, ventilasjon og kjøling i kommersielle eiendommer. Vi reduserer energiforbruket, og dermed CO₂-utslippene, ved å styre ventilasjon og varme i byggene på en mer intelligent måte enn det anleggene ble laget for å gjøre, forklarer Bjørn Gabrielsen.

Clevair bedrer ytelsen på alle slags byggautomasjonsanlegg fra de siste 25 årene.

– Vi henter data fra bygget enten gjennom SD-anlegget eller gjennom tingenes internett – IoT. Så henter vi informasjon om været. Ut fra det bruker vi maskinlæring til å styre bygget. Typisk ser vi en reduksjon i strømforbruket på 20–30 prosent, men vi har vært over 40 og under 10, sier sjefen.

Sparte 31 prosent

– Per nå ligger vi rundt 31 prosent i innsparing, sier Espen Halvorsen Nipe.

Han er sjef for en av kundene til Clevair. Den vestfoldbaserte eiendomsutvikleren GNP Areal har tatt i bruk løsningen i Raveien 422 på Fokserød i Sandefjord – et næringsbygg fra 2018 på cirka 2000 kvadratmeter over tre etasjer.

– Vi så at vi hadde unormalt høyt strømforbruk, som gjorde at vi startet dialog med elektriker, ventilasjonsselskap og ventilasjonsleverandør. Alle mente at ting var i orden, sier han.

Nipe opplevde hvordan elektriker og ventilasjonsselskap var opptatt av at «jeg har levert det jeg skal», mens Clevair kommer inn og ser helheten.

– Vi har hatt en voldsom besparelse. 31 prosent gir et betydelig spart beløp for leietagerne. Det er et fint kvalitetsstempel for oss – vi ligger i den bedre halvdelen av strømforbruk på kontorbygg, sier han.

Frysepinner og svettere

GNP brukte tid på samarbeidet.
– Vi merket at vi var kunde hos et gründerselskap, for det var ikke nødvendigvis alt som var helt på stell, sier han.

Neste skritt er radiatorene.

– Utover i 2020 koblet vi på noen radiatorer med tanke på at vi skal styre dem, også. Kontorbrukerne gjør mange tilpasninger. Fordelen med at vi får koblet alt dette opp til systemet, er at når alle går hjem, så står ikke ovnene på for fullt og varmer opp. Vi senker temperaturen da, så sørger vi for god arbeidstemperatur når de er tilbake på jobben, og så får de heller gjøre justeringer underveis, beskriver Espen Halvorsen Nipe.

– Ingenting blir perfekt, for brukerne er forskjellige. Noen er frysepinner, noen blir veldig fort varme. Raveien 422 har stor naturlig temperaturforskjell mellom sol- og skyggeside, også, sier han og bekrefter at GNP Areal vurderer å ta med Clevair på flere bygg.

Powered by Labrador CMS