LUFTING: Åpne soveromsvinduer kan spare strøm, men da bør beboerne være energibevisste.
LUFTING: Åpne soveromsvinduer kan spare strøm, men da bør beboerne være energibevisste.

CLIMA 2022

Dropper kanaler til soverommet

ROTTERDAM: Norske boliger sparer energi på å droppe balansert ventilasjon på soverommet. Folk flest vil uansett åpne vinduet for å få det kaldt nok.

Published Last updated

Hybrid ventilasjon: Vanlig, balansert ventilasjon i de varme sonene, men naturlig ventilasjon med åpning og lukking av vinduer på kaldere soverom. Den kombinasjonen er en god løsning, har Vegard Heide funnet ut. NTNU-stipendiaten lærte verden om norske soveromsvaner på Clima 2022-konferansen i Rotterdam.

Vil ha det kaldt

– I Norge foretrekker eller aksepterer mange lav temperatur på soverommet. Når standard ventilasjon flytter temperaturen fra varme rom til kalde, så får de ikke kalde soverom, beskriver han.

SOVEROMSPRAT: Vegard Heide satt i Trøndelag og snakket om soverom til Clima 2022-konferansedeltagerne i Rotterdam.
SOVEROMSPRAT: Vegard Heide satt i Trøndelag og snakket om soverom til Clima 2022-konferansedeltagerne i Rotterdam.

Sammen med førsteamanuensis Laurent Georges forsker han på kombinasjonen av soverom som ikke varmes opp og som bruker naturlig ventilasjon, og balansert ventilasjon i resten av huset. Forskningen er en del av doktorgraden til Vegard Heide.

– Resultatene viser at oppførselen til beboeren påvirker energiforbruket mer med denne hybride strategien. Den er mer beboersensitiv enn vanlig, balansert ventilasjon, sier han.

Men:
– Gitt mer soning og kalde soverom er det mulig å oppnå lavere energiforbruk.

Trenger oppussing

Det kan fort bli store tall hvis løsningen til Heide blir gjennomført. Mer enn 30 prosent av norske boliger er eneboliger som er bygd før 1990. Denne bygningsmassen er i ferd med å nå et punkt der det trengs store renoveringer, skriver Heide og Georges i artikkelen som de presenterte på Clima 2022.

I 60 prosent av eneboligene som pusses opp, blir det ikke gjort noe med ventilasjonen. Bare ni prosent får installert balansert mekanisk ventilasjon.

Sammen med ventilasjonen kommer tettere bygninger som trenger tiltak for å beholde god inneluft.

– Utfordringen er å utvikle ventilasjonskonsepter som gir godt innemiljø og god energiytelse, men som samtidig er enkle og billige nok til faktisk å bli gjennomført, ifølge Heide.

Øker behovet

Han peker på at balansert ventilasjon reduserer muligheten til temperatursoning. Dermed er det mange som ikke ser noen annen utvei enn å åpne vinduene.

Allerede i 2017 kunne du lese i Norsk VVS om hvordan åpne soveromsvinduer øker behovet for oppvarming. Står de åpne om natten, men lukkes om dagen samtidig som døren til soverommet står åpen, trengs det 170 prosent mer energi til romoppvarmingen, fortalte Laurent Georges på det nordiske symposiet for bygningsfysikk for fem år siden.

Forskningshull

– Dette er et viktig hull i forskningen, konstaterer Heide og Georges nå. De har sett på hybridventilasjon i en typisk enebolig i tre i Oslo: Modellen «Nanne» fra Mesterhus, med to etasjer og tre soverom i andre etasje.

De som foretrekker å sove i rundt 20 grader, trenger mye mer energi til oppvarming når de bruker naturlig ventilasjon på soverommet og balansert mekanisk ventilasjon ellers i huset. Men med energibevisste beboere som foretrekker å sove i et kjølig rom, går det an å få ned energibruken, fastslår NTNU-forskerne.

Powered by Labrador CMS