SPARER TID: Kennet Nilsen er kanskje den første i verden som bruker droner for å vaske fasader. Dronen på bildet er større enn de som vanligvis brukes, men vaskedronen er på service, så derfor ble det 'stand in».
SPARER TID: Kennet Nilsen er kanskje den første i verden som bruker droner for å vaske fasader. Dronen på bildet er større enn de som vanligvis brukes, men vaskedronen er på service, så derfor ble det "stand in».

BYGGDRIFT

– Ekstremt effektivt

En jobb som tidligere tok tre måneder gjøres nå på to dager. Flygende droner kan være fremtiden for fasadevask.

Published Last updated

– Det er ekstremt effektivt sammenlignet med tradisjonell fasadevask. På et større borettslag i Bergen, hvor vi har ansvar for all fasadevask, brukte vi tidligere tre måneder på jobben. Med vaskedronen kan vi komme dit på en mandag og være ferdig dagen etterpå, sier daglig leder i KTV Group, Kennet Nilsen.

Fra olje til eiendom

Selskapet holder til på Askøy, rett ved industriområdet Hanøytangen. De har i mange år hatt olje- og gassnæringen som sitt største forretningsområde, men oljesmellen i 2014 rammet dem hardt. Mens de i 2013 hadde en omsetning på 54,5 millioner kroner, så var den i 2014 halvert til knappe 28 millioner kroner.

Omsetningen fortsatte å falle til de nådde bunnen i 2018 med driftsinntekter på vel 14 millioner kroner. Likevel har selskapet gått i pluss hvert eneste år.

– I 2014 stanset alt opp. Vi var derfor nødt til å snu oss rundt. Vi hadde lang erfaring med overflatebehandling av olje- og gassinstallasjoner og fant ut at denne kompetansen enkelt kunne overføres til vask av bygg, sier Nilsen.

Resultatet er at inntektene har begynt å peke oppover igjen, og selskapet hadde i 2020 driftsinntekter på rundt 30 millioner kroner.

– Vask av fasader handler om å gjøre det på en skånsom måte, uten bruk av høytrykkspyler. For kraftig trykk river opp fasaden og gjør at skitt og alger fester seg lettere, noe som gjør at man må vaske fasadene med stadig kortere mellomrom, sier Nilsen.

Først i verden

De utviklet derfor et såpestoff som påføres fasaden. Stoffet som de kaller «Self cleaner» forhindrer at skitt, alger og sopp fester seg.

– Dermed kan vi vaske fasadene med lavt trykk, uten at vi river opp fasaden, sier Nilsen.

Han forteller at de så langt har brukt dronen til å vaske cirka 400.000 kvadratmeter med fasader. De har også testet dronen i krevende vindforhold.

– Den er både ekstremt stabil og ekstremt effektiv. Den gjør jobben vår mye enklere, og jeg er derfor overbevist at vi om ikke lenge vil vi bruke droner i det meste av fasadeoppdragene våre, sier Nilsen.

Interessen for droner har han hatt siden han var liten og på et lite lagerrom innerst i lokalet ligger et titalls flygende objekter. Dronen og metoden som benyttes har Nilsen utviklet over en periode på fem år.

– Jeg er trolig den eneste i verden som vasker fasader på denne måten, sier Nilsen som understreker at dronen på bildet er mye større enn den de bruker på fasadejobbene.

– Den aktuelle dronen er på service i utlandet. Det er imidlertid viktig at dronene vi bruker ikke er for store eller bråker for mye, da det lett kan skremme beboerne. Derfor har vi stort fokus på å bruke stillegående droner, sier Nilsen.

Vil male med drone

Neste skritt i utviklingen av dronen er å bruke den til maling av fasader.

– Det krever at vi har ekstremt god kontroll på dronen, men også hele påføringsprosessen. I første omgang vil vi derfor konsentrere oss om å male større tanker, hvor kravene til presisjon ikke er like store. Jeg er imidlertid overbevist om at vi kommer til å få det til. Det vil kreve at vi dekker til vinduer og karmer, men det vil gjøre malejobben betydelig mer effektiv enn slik vi holder på i dag, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS