DEKLARERT: Nina Selboskar, Morten Danielsen og Ventistål er ute med miljødeklarasjon på de viktigste produktene sine.

Første kanaler med miljødeklarasjon

Kundene sto og ventet på at Ventistål skulle få på plass miljødeklarasjonene sine. – EPD kommer til å bli et krav når vi skal levere anbud, sier distriktssjef Morten Danielsen.

Published

Det er de første spirorørene og firkantkanalene med EPD. Miljødeklarasjonene tok tid og ble dyre, men de blir viktige å ha for Breeam-prosjektene i årene som kommer, mener Danielsen og markedssjef Nina Selboskar.

Tid og penger

De to stiller til en prat klokken halv elleve en fredag formiddag.
– Så langt i dag har vi hatt tre henvendelser om sertifikatene. Det er ikke tvil om at både myndighetene og de profesjonelle utbyggerne setter disse kravene. Vi får håpe at vilkårene blir bedre for en i byggenæringen som satser på EPD-er, sier Selboskar.

I fjor avslørte Nemitek.no hvordan Ventistål leverte en falsk EPD til Statsbygg på prosjektet Nytt nasjonalmuseum.

Da hadde leverandøren fått ros for å være først i bransjen med miljødeklarasjon på kanalene sine. Nå er Ventistål faktisk blitt først med EPD på disse produktene.

– Det tar lang tid, og det er dyrt, oppsummerer Morten Danielsen.

Planen var egentlig å sørge for EPD-er på alle produktene samtidig. Det viste seg å bli så komplisert at Ventistål bestemte seg for heller å gå for de to viktigste produktene og få dem på plass så raskt som mulig. Spirorør og firkantkanaler står for storparten av salget.

Stålverk tenker miljø

Arbeidet består først og fremst i å samle data.
– Jeg tror ikke at vi kommer til å oversvømme markedet med EPD-er, men det blir noen når vi først er kommet i gang. Det blir mer kostnadseffektivt nå, sier Nina Selboskar.

Utgangspunktet var godt:
– Alt stålet vi kjøper, kommer fra de fem mest miljøtenkende stålverkene i verden. Det er viktig, for åtte prosent av klimagassutslippene i verden kommer fra stål. Vi må være opptatt av hvilke holdninger de har til miljø og det grønne skiftet, konstaterer Danielsen.

Sikkerhet og barnearbeid

– Arbeidet vi gjorde før vi gikk inn og valgte stålleverandør i India, var svært grundig. Det er fordi vi er en underavdeling av Saint-Gobain med tilstedeværelse i hele verden og superkompetanse, sier han. I tillegg til miljø var sikkerhet og barnearbeid spørsmål som ble sjekket.

– Mange kunder sto på vent og ville holde seg orientert om hvor vi var i prosessen. Det er flere selskaper som tenker sånn som vi gjør og tar kontakt. Til å begynne med famler du litt i blinde hvis du ikke får hjelp, sier han.

Østfoldforskning har hatt oppdraget med å lage EPD-er på spirorørene og firkantkanalene. – Du må bruke en tredjepart for å få gjort dette arbeidet, sier Morten Danielsen.

Dette er EPD:

En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste. Oppsummeringen er standardisert slik at kunden skal kunne sammenligne.

Kravene til hvordan en EPD skal lages, er spesifisert i Iso-standarden 14025 Environmental Labels and Declarations Type III. Deklarasjonen lages på grunnlag av en livsløpsanalyse, LCA, og bekreftes av en uavhengig part.

(Kilde: EPD Norge)

Powered by Labrador CMS