Det er både effektivt og tilfredsstillende å se at BIM-ene våre fungerer, mener Espen Aulie.

ARBEIDSLIV

Ikke redd for hackerangrep

- Jeg er opptatt av datasikkerhet, og sikrer meg godt der. Men at noen skulle kunne hacke utstyret vi monterer, det har jeg ikke tenkt på.

Published

Espen Aulie i A. Aulie AS på Årnes er av de absolutt mest fremoverlente i bransjen. Han smiler litt av det selv, men innrømmer at han ofte synes at nye og spennende løsninger ikke kan komme fort nok. Han vil gjerne ta dem i bruk så raskt som bare mulig.

Effektivitet

- Det handler om effektivitet, slår han fast.

Og utdyper gjerne:

- Utfordringen er å få produsert mest mulig på kortest mulig tid, samtidig som du har full kontroll over det som skjer. Vi er åtte ansatte og jeg er alene på kontoret. Men vi omsetter for rundt 14 millioner kroner. Så det sier noe om hvor effektive vi greier å være. Vår produksjon er 80 prosent næring sånn omtrent, og vi prosjekterer alt selv. Derfor har vi et sterkt fokus på å være strukturert digitalt. Det må du virkelig være, om du skal greie å løse de oppgavene du må for å levere solid håndverk og ha en inntjening som er fornuftig.

- Er du mer enn gjennomsnittlig fokusert på teknologiske løsninger?

- Det innrømmer jeg glatt. Selv om jeg ikke har en spesielt tung teknisk bakgrunn. Da jeg var yngre spilte vi en del videospill, men ikke mye. Det gikk mest i videoredigering. Men det har også blitt erstattet av prosjektering, smiler han. Fokuset er hele tiden på effektivitet, og han ser for seg at det aller verste man kan gjøre, er å ha prosjektene sine liggende på skrivebordet med masse lapper i. Da blir det ingen struktur på noen ting, sier han og fryser på ryggen ved tanken.

Hacking

- Du er ikke redd for å bli hacket, da?

- Overhodet ikke. 3-4 selskaper i vår kjede har vært utsatt for forsøk på hacking. Men man må ta datasikkerhet på største alvor – og man skal sette det bort til noen som kan det. Selv har jeg en løsning som koster meg om lag en tusenlapp i måneden, og dermed er jeg fullstendig safe. Alt ligger i skyen, og dataene er sikret på 5-6 forskjellige servere spredd over hele landet. Og så må du ha Microsoft 365 og Exchange mail, selvsagt.

- Men dersom vi for eksempel skulle bli utsatt for et løsepengevirus, er det bare å kaste den gamle PC-en og rusle ned på butikken for å hente en ny. Da er jeg oppe og går et kvarter etter at hackingen fant sted. Null problem. Men man må ta det på alvor altså. På samme måte som mange ikke innser at digitale løsninger virkelig betyr penger i kassa når man strukturerer seg skikkelig, er det også mange som ikke tar datasikkerhet alvorlig nok.

- Men får du betalt for ditt teknologiske fokus?

- Avgjort! Ellers hadde jeg ikke satset på det så klart. Men det krever en skikkelig jobb, altså. Som med alt annet, blir du ikke skikkelig trygg før du har jobbet heldigitalt en stund. Men når du går «all in», så er det ingen grunn til å se seg tilbake. BIM, digitale timelister og ordrestyring bidrar fortløpende til bunnlinja vår, slår han fast.

Powered by Labrador CMS