VIRKER: Hepa-filter sammen med elektrostatfilter holder viruspartiklene ute av inneluften, ifølge forskning. Lowrens Rosinelli i Euromiljø Inneklima viser hvordan Visionair-luftrenserne ser ut.

Filter tar koronaviruset

Finske og nederlandske forskere fastslår: Koronaviruset blir fanget i luften av luftrensere med hepa- og karbonfilter.

Published Last updated

Worst case» er at filteret tar over 97 prosent av partiklene. Det viser tester av hepa H13-filter. Testene måler partikler på en størrelse helt fra 0,09 til 2,17 mikrometer og luftstrømmer fra 62 til 982 kubikkmeter i timen for enkle og doble luftrensere.

Virus i kokong

Den finske statens tekniske forskningssenter, VTT, har gjort forskningen på Visionair Blue Line luftrensere med hepa- og karbonfilter. Euromate, som leverer disse luftrenserne, har fått den uavhengige nederlandske forskningsorganisasjonen TNO til å gå gjennom det VTT har gjort.

TNO forklarer hvordan Covid-19-viruspartiklene alltid er omgitt av en «kokong» av væske. Størrelsen på disse aerosolene varierer med luftfuktigheten, men de kan ikke være mindre enn selve viruspartikkelen. Den er 0,12 mikrometer i diameter.

Mer enn 99 prosent

– Basert på filtereffektiviteten og størrelsen på aerosolene som kan inneholde viruset, konkluderes det med at disse luftrenserne med disse filtrene vil fange viruset. Det vil redusere konsentrasjonen av aerosoler som kan inneholde virus, i et rom mens systemet brukes. Av større partikler, på størrelse med bakterier – cirka 1 mikrometer – fanges for eksempel mer enn 99 prosent, skriver TNO.

Det greske ventilasjonssenteret Kaffe har delt konklusjonene på nett. I Norge er det Euromiljø Inneklima som distribuerer luftrenserne fra Euromate.
– Dette er en veldig interessant rapport. Hvis du er syk og nyser noen i ansiktet, får vi ikke gjort noe, men dette viser hvor viktig et renest mulig miljø er, sier daglig leder Mats Solberg.

Fem ganger i timen

– Forskningen bekrefter at vi i verste fall tar 97 prosent av partiklene på virusnivå. Så har vi elektrostatfiltre, som i mange tilfeller kan være enda mer effektive, i tillegg, sier Solberg.

– Filtrene reduserer aerosoler som kan inneholde virus. Vi renser romluften minst fem ganger i timen. Etter at rapporten fra VTT kom, viser annen forskning at virusene kan sveve i luften i flere timer. Jeg er ikke smitteekspert. Men hvis det handler om minst mulig bærestøv – partikler som viruset kan feste seg på – er god ventilasjon og luftrensing et helt ypperlig tiltak, sier han.

Tyskere forebygger

Mats Solberg forteller hvordan det er blitt stor oppmerksomhet rundt luftrenser mot korona i Tyskland, Nederland og Belgia.
– Der bruker de luftrensere som et forebyggende tiltak, forteller han og håper på det samme gjennomslaget i Norge.

Euromiljø Inneklima leverer maskiner som renser luften i industrilokaler, kontorer, barnehager, skoler, treningssentre og venterom, for eksempel.
– Som regel vil vi løse dette lokalt der hvor folk sitter, sier han.

Powered by Labrador CMS