MATSMITTE: Maten gjør mange syke – Antje Gonera tilbyr en rekke produktidéer som kan gjøre noe med det.

SANITÆR

Forskerne serverer rørbransjen idéer til nye produkter – helt gratis

ÅS: En smart kjøkkenkran, en vanntimer som skifter farge etter hvor lenge brukeren vasker hendene, eller en egen grønnsakvasker. Matforskerne har flere produktidéer til bransjen, helt gratis.

Published

Har du lyst til å lage og selge noe helt nytt og samtidig holde folk friske? Seniorforsker Antje Gonera sitter med nesten 80 nye produkter – helt gratis for den som vil gjøre noen av dem til levebrød.

Flere av dem er spennende muligheter for rørleverandørene.

Egen idébok

Bak det hele står det EU-finansierte forskningsprosjektet Safe Consume. Der samarbeidet forskere og næringsliv over hele Europa for å finne ut hvordan de skal hjelpe folk med bedre rutiner og produkter hjemme på kjøkkenet, slik at de unngår å bli syke av det de spiser.

Prosjektet var ferdig i fjor, etter fem år. Det endte med mye lærdom og mange nye produkter. Likevel: Det er mye mer som kan gjøres. Seniorforsker Antje Gonera på Nofima står igjen med listen over verktøy og produkter som er utviklet et stykke på vei, som er gode idéer, men som ingen i prosjektet fikk mulighet til å sette i produksjon og få ut på markedet.

– Det er uvanlig at vi gjør noe slikt i et forskningsprosjekt. På slutten av prosjektet laget vi en «book of ideas». Det er mer enn 75 idéer, prototyper og konsepter som kastes opp i luften i håp om at noen der ute har lyst til å gjøre noe med det, sier hun.

Her kommer bakteriene

Forskerne har fulgt maten og forbrukeren hele veien fra butikken hjem til kjøkkenet og sett på alt som skjer der. Så har de sett hvor bakteriene dukker opp og hva som må gjøres for å stoppe dem. Lagringen i kjøleskapet eller fryseren. Vasking av både hendene, benken, maten og redskapen. Hvordan du tilbereder maten, og hvordan du lagrer og kaster restene.

Flere av idéene ligger klare for rørleverandører som har lyst til å få dem ut på markedet. Designstudentene på AHO i Oslo har fått flere utfordringer og svart med konkrete produktidéer.

SMART: Foreslått smartkran med integrert timer og såpedispenser,

20-sekundersvask

En smart kjøkkenkran kombinerer berøringsfri start og stopp med integrert såpedispenser og en timer for håndvasken. Den kan til og med oppmuntre brukeren, både med lys og lyd, til å vaske hendene lenge nok.

En annen såpedispenser er utstyrt med en liten glitterbeholder. Brukeren rister den, tar såpe, vasker hendene – og når glitteret ligger rolig på bunnen, har det gått de nødvendige 20 sekundene som en håndvask skal ta.

Vannet skifter farge

I idéboken ligger også en timer som er festet til selve kranen og drives av det rennende vannet. Når du skrur på vannet, får den vannet til å lyse rødt. Så skifter vannet farge, og etter 20 sekunder er det blågrønt for å vise at brukeren har vasket hendene lenge nok.

SKIFTER FARGE: Fargen skifter når brukeren har vasket hendene i 20 sekunder.

Andre forslag er vaskekar til å legge i kjøkkenvasken og en kjøler som bruker vannet fra springen til å kjøle matrestene raskere.

– Det er viktig at vi kan bli såpass konkrete i et forskningsprosjekt. Det vi har kommet frem til,. er ikke bare fine duppeditter med stilig design. Dette er idéer som har kommet frem på bakgrunn av forskningsresultater på problemområdene som vi har identifisert, sier Antje Gonera.

Powered by Labrador CMS