OPPLÆRING: Fabian Weiss er i full gang med å lære opp kunstig intelligens slik at den kan designe et helt ferdig bad.

ISH 2023

Kunstig intelligens har designet sitt første bad – pent er det ikke

FRANKFURT: For første gang har kunstig intelligens designet et helt bad. Det ser ikke ut i det hele tatt. Men det trengs bare litt mer læring: Om noen måneder kan jobben gjøres godt på et halvt minutt.

Published

Nå selger han kamera og måleverktøy som gjør det mulig for rørleggeren å arbeide raskere og for prosjektlederen å følge bedre med. Men snart skal den kunstige intelligensen som Fabian Weiss bruker, designe hele badet.

Weiss er daglig leder i Immersight. Badet som den kunstige intelligensen hans har designet, er verdens første, sier han selv.

Trenger opplæring

Brukbart er det slett ikke. Her er det en stor vask ved siden av en liten vask, og en dusj er plassert på et vilkårlig sted på veggen i et annet hjørne enn dusjkabinettet.

– Men dette er ikke klart for markedet ennå. Det er skrittet etter neste skritt. Den kunstige intelligensen trenger også opplæring. Det skal vi gjøre nå. Jeg er trygg på at den vil være klar om mindre enn et år, sier han.

Norske testkunder

Immersight er et firma med nøyaktig 444 kunder i Tyskland, Sveits og Østerrike. Det begynte på universitetet i Ulm, der gründerne fant opp den første VR-brillen for profesjonell bruk i 2012.

– Nå er vi på jakt etter et par testkunder i Norge, sier Weiss. Han har fått med seg en student som skriver oppgave om internasjonalisering, og hun anbefaler Skandinavia som første skritt.

– Det er ikke lett å få en tysk rørlegger til å fatte interesse for en løsning som ikke finnes ennå, uansett hvor mye det vil forbedre hverdagen til rørleggeren, bedriften og kunden, sier han.

I Norge vet han at det finnes fremoverlente rørentreprenører som kanskje er villige til å prøve ny teknologi.

Skanner rommet

– En åpenbar fordel med kunstig intelligens er at den kan designe badet på et halvt minutt. Hvis ikke kunden er fornøyd, kan den gjøre jobben en gang til – på et halvt minutt. Hvis du skal tegne badet manuelt for en kunde, så vil du vite flest mulig detaljer på forhånd slik at du slipper å gjøre hele jobben på nytt. Det er ikke noe problem når alt skjer på skjermen.

Foreløpig selger Immersight kameraløsninger som hjelper rørleggeren å arbeide raskere. Et kamera på stativ kan bli med ut der jobben skal gjøres. I løpet av et minutt har kameraet skannet hele rommet, 360 grader.

– Alle sjefer, prosjektledere, rørleggere og hjelpearbeidere kan bruke det. Så har vi en app med én knapp og ingen innstillinger, sier Fabian Weiss, som understreker at han slett ikke er alene om å tilby akkurat den løsningen. I tillegg kan kameraet måle opp rommet.

Følger fremdrift

Weiss anbefaler en rutine der rørleggeren tar et nytt 360-gradersbilde hver dag når arbeidsdagen er slutt. Så kan en prosjektleder eller en daglig leder sitte på kontoret og følge med, se hvordan fremdriften er og sjekke at alt er riktig.

Han forteller også om gode erfaringer med å sende ut noen til å avfotografere hvert enkelt rom i huset eller leiligheten som det skal arbeides i før jobben begynner.

– På den måten kommer rørleggerne ut og vet hva som møter dem og hva de trenger å ta med seg, sier han.

Det trenger ikke å være fagfolk som er ute og fotograferer. Men om bedriften sender ut noen til å skanne rommene, tar det 20 minutter, men gjør jobben enklere og raskere når rørleggerne først kommer ut.

Billig 3D-dokumentasjon

Messe Frankfurt har arrangert reise til ISH for skandinaviske journalister og har betalt flybilletter og hotell. Messearrangøren har ikke hatt noen innflytelse på de redaksjonelle prioriteringene.

– Det er en enkel sak å dele bildene med elektrikeren eller andre fag, og du får byggeplassdokumentasjon i 3D fra start til slutt. Tidligere var dette muligheter som bare store firmaer hadde råd til. Nå kan en mindre bedrift også gjøre det, sier Weiss.

Kameraløsningen kan også brukes til å måle lengder og areal på alt fra hagen til taket. I neste omgang kan du bruke den til å plassere en varmepumpe eller et dusjkabinett på riktig sted og vise kunden hvordan det ser ut på bildet av kundens eget hus.

(PS for språknerder: Navnet «Immersight» er satt sammen av engelsk «immersion» og «sight», og har ikke noe med tysk «immer» å gjøre.)

Les flere saker fra ISH-messen her.

Powered by Labrador CMS