MODELL: Henning Friis (til venstre) og Odin Normann forteller om stor interesse for Thomsen Dampgenerator, og snart får de en modell på kontoret som de kan vise frem til potensielle kunder.

VENTILASJON

Tørr damp fikser fuktigheten

TVEITA: Den norskutviklede maskinen fikser nøyaktig riktig fuktighet. – Interessen er stor, sier daglig leder Henning Friis i Luftkvalitet.

Published

Oslo-bedriften begynte som en ren entreprenør. I fjor tok Luftkvalitet også over som forhandler og leverer dampgeneratorer både til sine egne byggeprosjekter og til andre i bransjen.

Sykehus og museer

– Vi har en rekke rammeavtaler, blant annet med sykehus. Innenfor disse oppdragene er det noen ganger behov for å styre også fuktighetsnivået, sier Friis.

Museer er et annet eksempel der det er viktig å holde fuktigheten helt riktig.
– Dette er et etterspurt produkt der hvor det er ekstreme krav til nøyaktighet og pålitelighet, sier han.

Tørr damp

Da snakker han om Thomsen Dampgenerator. Generatoren er funnet opp og patentert i Norge.

– Den produserer tørr damp som ikke gir fuktighetsproblemer innvendig i kanalsystemet. Det er norsk patent og design både på selve dampgeneratoren og på dampspydet. Det har en vingeform som gjør at du får en veldig fin fordeling i luftstrømmen, forklarer Friis.

Generatoren i rustfritt stål sveises også sammen på en fabrikk i Norge. Maskinen har intern prosessautomatikk, og det er sensorene i bygningsautomasjonen som bestemmer behovet for damp.

Rundt 100

– Vi leverer for eksempel til laboratorier hvor de ønsker helt stabile forhold. Der må det være helt like forutsetninger for å kunne gjøre sammenlignbare forsøk, og kravene er ekstreme fordi det ikke kan være nedetid, sier han.

Henning Friis vil ikke mene noe om befuktningsdiskusjonen som har gått de siste årene.
– Vi er bare entreprenør og forhandler, som han sier det selv. Han er klar til å levere hvis det blir større etterspørsel etter befuktning også i vanlige lokaler, men overlater til andre å gjøre avveiningene rundt hva som er mer eller mindre sunt.

De siste ti årene er det levert et hundretalls dampgeneratorer rundt i Norge, og Luftkvalitet ser for seg hele Norden som marked i årene som kommer.

– Vi har satt i gang innvendig inspeksjon med kamera på generatorer som har stått der i ti–elleve år, og de er like rene som da de var nye, forteller prosjektleder Odin Normann.

Selvrensende

Generatoren skyller ut humus, kalk, kobber og andre urenheter en gang i døgnet, nemlig. Normann trekker frem den automatiske rengjøringen som gjør det unødvendig å vedlikeholde generatoren, i hvert fall de første ti årene, som det viktigste argumentet – sammen med nøyaktigheten.

– Én generator kan levere damp til mange spyd forskjellige steder. På sykehuset i Tromsø, for eksempel, har vi et prosjekt nå der det skal være forskjellige mengder damp på de forskjellige spydene fra samme generator. Vi har utviklet et konsept der flere generatorer står og jobber mot en samlestokk med damp, forklarer Normann.

Ifølge Henning Friis er det som skal til av service, bare å se over at alt går uten feil og at alt er rent som det skal.

– Produktet har ikke filter, og den selvrensende effekten gjør at urenhetene renner ut i bunnen. Det er en enorm fordel: Du slipper å ha et vannrenseanlegg og kan kjøre på med vanlig vann fra nettet, sier han.

Powered by Labrador CMS