ISOLAT: LHL-sykehuset på Jessheim har fått gjort om to avdelinger til isolat.

Bygde korona-isolat på ni timer

Ni timer gikk det fra planleggingen begynte til alt var klart. GK har gjort om to sengeposter på LHL-sykehuset på Jessheim til koronaisolat; først og fremst med å endre på luftmengder.

Published

Sykehuset ligger like ved Gardermoen. Hvis noen lander på flyplassen og blir mistenkt for å være smittet av koronaviruset, er det her de havner. De fleste som kommer fra utlandet, blir sendt hjem til karantene eller plassert på et flyplasshotell, men de som har influensasymptomer, må på isolat.

To sengeposter

– Vi startet opp midt på dagen, i samarbeid med Norconsult, med å planlegge to sengeposter gjort om til isolatavdelinger. I praksis begynte vi planleggingen ved lunsjtid og var ferdig ved nitiden om kvelden, forteller fagdirektør Mads Mysen i GK Inneklima.

Nå er de to sengepostene blitt til isolatavdelinger med 50–60 sengerom.
GK og Norconsult hadde også jobbene da sykehuset ble bygd. Det sto ferdig i 2018.

42 kubikkmeter i timen

– Det vi har gjort, er å endre luftmengden i alle sengerom slik at vi får en vesentlig større avtrekksmengde enn tilluftsmengde. Vi har gått for 42 kubikkmeter per time i forskjell – altså 12 liter per sekund, forteller Mysen.

Det betyr at alle sengerommene har fått et undertrykk. I tillegg har hele avdelingen undertrykk, og så er det fjernet litt avtrekk i naboavdelingen slik at den relativt sett får et overtrykk. Dessuten har GK gått over aggregatene for å redusere risikoen for smitte over aggregat og gjenvinner.
– Så har vi laget en hovedsluse inn til smitteavdelingen. Når noen går inn i smitteavdelingen, skal det strømme luft inn fra naboavdelingen, ikke motsatt, sier han.

Dramatikk

Mye kan programmeres fra pc-en på hjemmekontoret. Men det er bare hvis alt går som det skal.

– Det var dramatikk på veien, med en periode hvor vi mistet kontrollen på trykkbarrierene. Det viste seg å være to feil i anlegget. To spjeld hvor spjeldmotoren hadde løsnet fra akslingen. Det gjorde at de tilsynelatende regulerte, men i virkeligheten sto de helt stille. Det var en kritisk fase, like før vi hadde fått beskjed om at første pasient skulle komme, sier Mads Mysen.

Dette ville vært helt umulig å få til uten å ha kontrollerbar, behovsstyrt ventilasjon med gode styringsverktøy.

Mads Mysen

Han fastslår at GK hadde de flinkeste folkene sine på plass på Jessheim for å finne og rette feil.
– Det var på den første sengeposten vi støtte på problemene. Den andre gikk helt etter planen, forteller han.

Viktig jobb

Hvert enkelt rom ble kontrollert med trykkdifferansemåling og røyk for å være sikker på at undertrykket var som det skulle.
– Da fant vi noen rom som ikke fikk ønsket trykkforskjell. Det skyldes utettheter – da kan man enten øke differansen mellom avtrekk og tilluft, eller så må man la være å bruke de rommene, sier Mysen.

Særlig fra bad til sjakter og andre rom kan det lett bli lekkasjer. Så kan det være lekkasjer mellom rommene, også, slik at endringer som gjøres i ett rom, kan påvirke naborommene.
– Dette ville vært helt umulig å få til uten å ha kontrollerbar, behovsstyrt ventilasjon med gode styringsverktøy, understreker Mads Mysen.

Han karakteriserer jobben som et herlig kinderegg midt oppi det tragiske: Veldig meningsfylt, faglig utfordrende og samtidig praktisk utfordrende fordi det alltid dukker opp ting som du ikke hadde forutsett.
– Vi er kjempeheldige som har fått være med, og vi har fått stor støtte fra Norconsult, sier Mysen.

Powered by Labrador CMS