NY GENERASJON: Flere forskergrupper finner mer moderne måter å supplere oppvarming og kjøling på for å spare energi og sørge for høyere komfort. I den sammenhengen blir kjølevifter en gammeldags løsning.

Personlig kjøling tar tid å lære

Kontorstolen varmer opp eller kjøler ned den som sitter i den. Det fungerer, men det tar tid å lære. Et kjøleelement ved siden av arbeidsplassen virker ikke fullt så godt.

Published

– Hvis brukerne skal bli fornøyde med temperaturen, så trenger de et personlig verktøy for å kontrollere sitt eget miljø, sier Shintaro Hanazono.

Forskeren ved Kogakuin-universitetet i Tokyo viser til løsninger som fremdeles er i bruk i mange land – for eksempel papirvifter og varmeflasker.

Nullenergibygning

Selv har han sett på stoler som varmer eller kjøler en enkelt bruker. De er plassert i en nullenergibygning – ZEB.

– Personlig kjøling kan bidra til at bygningen oppnår ZEB-kravene fordi det trengs mindre kjøling av luften i resten av rommet, sier han.

Stolen som er utviklet med tanke på de japanske ZEB-arbeidsplassene, har et varmeelement i setet. I tillegg kan den kjøle ved å blåse luft fra sidene av setet og oppover langs overkroppen til brukeren. Luftretningen kan justeres.

Bra etter år to

Den bruker maks fem watt når den kjøler og sju watt når den varmer. Stolen bruker et oppladbart litiumbatteri og kan kjøle i ti timer eller varme i seks timer før den trenger lading.

Etter at stolen er testet i to år, viser bruken tydelige forskjeller fra bruker til bruker. Noen vil ha det varmere, noen kjøligere – en av dem trengte ikke oppvarming i det hele tatt.

Brukerne har meldt tilbake om hvordan de opplever temperaturen på arbeidsplassen. Det første året de brukte stolen, opplevde noen at det var passe og noen at det var for kaldt. Et år senere, derimot, var alle fornøyde.

– Jeg trenger ikke å bekymre meg om varme og kjøling. Stolen jevner ut forskjellene, sier en av brukerne i et intervju.

Kjølepaneler

Skal vi dømme etter forskningen som ble presentert på den norskorganiserte Healthy Buildings Europe-konferansen, så virker stoler bedre enn kjølepaneler for den som vil prøve å justere temperaturen på hver enkelt kontorplass i stedet for å bruke ressursene på å kjøle eller varme hele rommet.

– Panelene påvirker hvordan brukerne opplever temperaturen, sier Helene Teufl ved det tekniske universitetet i Wien. Hun og kollegene testet ut kjølepaneler plassert rett ved siden av hver enkelt kontorstol. Men forbedringene var ikke like klare som med de japanske stolene.

– Når romtemperaturen er 28 grader, ser vi merkbare forbedringer. Når temperaturen øker til 30 grader, er endringene klart mindre, sier hun.

De østerrikske forskerne satte opp loddrette, stående kjølepaneler rett ved siden av kontorstolene. Med romtemperatur på hele 28 og 30 grader lot de panelene holde enten romtemperatur, 19, 14 eller 10 grader.

Powered by Labrador CMS