KLOAKKSMITTE: Smitte over større avstand kommer blant annet fra kloakken – Yuguo Li trekker frem flere eksempler fra kinesiske boligblokker.Click to add image caption

Healthy Buildings:

Fortynning av luften virker

Det hjelper å tynne ut luft som inneholder koronasmitte. Det er kanskje den viktigste lærdommen fra pandemien. Innendørssmitten er den som tar liv.

Published

Yuguo Li oppsummerte de viktigste lærdommene fra halvannet år med covid-19 da Healthy Buildings Europe åpnet mandag. Oslomet, NTNU og Sintef arrangerer konferansen der inneklimaeksperter fra hele verden deler kunnskapen sin.

– Pandemien har gitt en uheldig mulighet for «eksperimenter» og «observasjoner» fra det virkelige liv, i hundrevis av millioner innendørsarealer over hele verden, konkluderer Li. Han er professor ved Hongkong-universitetet og forsker på både bygningsmiljø og folkehelse. Dessuten er han redaktør for det internasjonale tidsskriftet Indoor Air.

Nærkontakt inne

– Bedre ventilasjon og bedre luftkvalitet innendørs vil hjelpe oss alle med å holde oss trygge, ifølge Yuguo Li. Han trekker altså frem det at det hjelper å tynne ut luften som inneholder virus, som den viktigste lærdommen fra det siste halvannet året.

– Vi ser fire grunnleggende ting om smitte: Nærkontakt smitter flest, de fleste smittes innendørs, smitte utendørs er mindre vanlig, og avstandssmitte rapporteres det bare om i noen supersmittehendelser, sier han.

Noe av avstandssmitten stammer fra toalettet. Li trekker blant annet frem en boligblokk i Guangzhou Kina. Der spredde smitten seg oppover i etasjene fra den første som kom hjem med korona. Svartvannet gikk nedover som det skulle, men smitte ble med luften oppover i en ventilasjonssjakt, videre gjennom gråvannet og opp i badekaret og sluket i leilighetene ti og tolv etasjer høyere opp. Li kjenner til ti lignende eksempler på aerosolsmitte som trolig stammet fra kloakken i kinesiske høyblokker.

25-gangen på trening

Han snakker om den doble multiplikatoreffekten for å forklare hvorfor enkelte lokaler ikke er mulige å ventilere godt nok til å holde smitten ute. I et kontorlandskap der en smittet person puster rolig ut og de andre puster rolig inn, kan ventilasjonsraten være ti liter i sekundet per person, ifølge Li. Folkehelseinstituttet anbefaler sju liter i rådene sine om ventilasjon og covid.

– På et treningssenter der den smittede puster ut fem ganger så hardt og de andre trekker inn pusten fem ganger så dypt, betyr det at ventilasjonsbehovet øker med fem ganger fem – altså 25 ganger. Det betyr at ventilasjonsraten må være på 250 liter i sekundet per person. Det er for mye til at det lar seg gjennomføre i praksis, konstaterer han.

Innesmitte tar liv

– Det er innendørs eksponering som dreper, sier Li. De fleste av de nesten fire millionene som er døde etter å ha blitt koronasmittet, er smittet innendørs.

– Smitte oppstår mest i dårlig ventilerte lokaler. Høy aktivitet fører til høy smittefare. Men oppførsel og vaner kan endres, sier han og peker på sosial avstand og munnbindbruk.

Det er ikke bare ventilasjon som hjelper. Smittefri luft kan også være uteluft, filtrert luft og luft der viruset er uskadeliggjort.Yuguo Li spør seg om det går an å tenke luftsikkerhet på samme måte som brannsikkerhet: Bør det stilles krav til nødutstyr til å fortynne luften eller ekstra sikre masker lagt ut i bygninger?

– Covid-19-pandemien har avslørt en innendørs luftsikkerhetsrisiko. Den betyr sannsynligvis krav om reguleringer og nye løsninger i dataenes og avkarboniseringens tidsalder, ifølge Yuguo Li.

Powered by Labrador CMS