DØDSFALL: Fire pasienter døde på dette sykehuset, og helseforetaket etterforskes for uaktsomt drap på grunn av dårlig ventilasjon og vann.

VENTILASJON

Etterforskes for drap på grunn av dårlig ventilasjon

GLASGOW: Fire pasienter er døde, og granskninger peker på ventilasjonen og drikkevannet. Nå etterforskes Skottlands største helseforetak for drap.

Published

Det begynte med en infeksjon som knyttes til duemøkk. Smitten spredte seg gjennom drikkevannet eller ventilasjonen og ser ut til å ha forårsaket fire dødsfall ved Queen Elizabeth universitetssykehus i Glasgow.

Tre barn og en pensjonist er døde i det som kan bli den første saken i landet der en bedrift tiltales for uaktsomt drap. 84 barn ble smittet av sjeldne bakterier mens de fikk behandling på sykehuset, og en tredjedel av dem fikk alvorlige helseproblemer.

Miljøproblem

En ti år gammel jente som døde mens hun var på bedringens vei etter vellykket behandling av leukemi, er blitt skandalens ansikt i britiske medier. 

– Det som hendte med datteren min, er drap, sa moren, Kimberly Darroch, i en høring om saken. Infeksjonen som drepte ti år gamle Milly Main, hang trolig sammen med sykehusmiljøet, ifølge en granskning.

En offentlig undersøkelse avdekket «utbredt smitte» i vannforsyningen til sykehuset. Andre rapporter peker på infeksjon som smitter gjennom luften ved at den som smittes, puster inn soppsporer. Uansett ser det ut til at smitten stammer fra duemøkk. Da soppsporene ble oppdaget, svarte sykehuset med å installere flyttbare hepafiltre.

En rekke byggefeil

Politiet begynte å etterforske dødsfallene som en straffesak i 2021. Nå er helseforetaket som driver sykehuset, NHS Greater Glasgow and Clyde, pekt ut som mistenkt.

Ifølge avisen The Sunday Mail vil en eventuell dom for «corporate homicide» bety store bøter for styret i selskapet og samtidig åpne for tiltale mot sjefer eller andre ansatte i sykehusselskapet. Hverken helseforetaket eller politiet vil uttale seg om etterforskningen.

Sykehuset åpnet så sent som i 2015. Det kostet om lag elleve milliarder kroner å bygge. Siden den tid er det avdekket en rekke byggefeil på det som ifølge avisen Glasgow Times ble omtalt som et av Europas mest avanserte sykehus.

Forurenset vann

Forurenset drikkevann gjorde at pasientene på barnekreftavdelingen måtte flyttes. Oppgraderingene av vannsystemet kostet over 13 millioner kroner.

På utsiden falt glassplater av veggen og ned på bakken, en av dem helt fra tiende etasje. Fasadeplatene måtte byttes ut etter at det viste seg at det var brukt tilsvarende plater som ble brukt på Grenfell Tower i London. Der døde 72 mennesker, og den nye fasaden ble pekt ut som grunnen til at brannen spredde seg så raskt som den gjorde.

Kjente dueproblemer

– Vi visste at det var et problem med duene på stedet, sier Robert Menzies til Glasgow Times. Menzies er pensjonert helsebygg-arkitekt og arbeidet med byggeprosjektet fra begynnelsen, men firmaet hans ble byttet ut da hovedentreprenøren kom på plass.

Menzies var også med og designet kreftenheten som Queen Elizabeth-sykehuset tok over etter. En del av den jobben var å sørge for renset vann med tanke på sårbare pasienter. 

– På 20 år hadde vi aldri noe problem. Det er rart at et moderne system har dette problemet, sier han.

Ville ha Breeam

En granskningsrapport om bygging og vedlikehold av sykehuset konstaterer feil i røropplegget og ventilasjonsanleggene generelt kan ha gitt økt fare for infeksjoner på sykehuset.

Rapporten forteller om en lang rekke ting som ikke fungerer som de skal. To og en halv luftvekslinger i timen på rom der det var anbefalt seks, for eksempel – det var viktigere å få Breeam Excellence-sertifisering enn å følge anbefalingene.

VIKTIGERE: Det var viktigere å få Breeam Excellent-sertifisering enn å følge anbefalingene, ifølge en granskningsrapport.

Og ellers: Manglende overtrykk der det skulle vært overtrykk, blant annet i rommene der de mest sårbare pasientene ligger. Manglende eller feil luftfiltrering. Overdimensjonert vannanlegg, slik at det ble mye stillestående vann. Bakterier og sopp i varmtvannet, som tyder på at det ikke var varmt nok, og manglende tiltak mot legionella. Feil materialer i rørene, rør som ble liggende åpent slik at det var fare for forurensning, lekkasjer og korrosjon av både rør, koblinger og vannmålere. Rør med feil diameter. Bare for å nevne noe.

– Samlet gir disse installasjonsproblemene en økt risiko for infeksjoner, med mindre det tas aktive skritt for å ordne opp i dette, konkluderer rapporten ifølge fagbladet Construction News.

Powered by Labrador CMS