PUSTEHØYDE: Renset luft kommer ut 1,60–1,70 meter over bakkenivå, viser Eskil Mediaa. Med takhøyde på 2,60 dekker én enhet opptil 150 kvadratmeter.

Luftrenseren som overbeviste WHO

RAUFOSS: WHO delte resultatene fra undersøkelsen som viste at ventilasjon og luftrensing måtte virke sammen for å redusere smitterisikoen. Eskil Mediaa selger luftrenseren fra undersøkelsen.

Published Last updated

– Det er snart et år siden produsenten, Plasma Made, startet et prosjekt i samarbeid med myndighetene i Nederland og universitetet i Eindhoven. Etter at rapporten ble lagt inn på Science, har jo WHO tatt tak i resultatene. Derfor er det opplest og vedtatt nå at dråpesmitte er en viktig del av virusspredningen, sier Mediaa.

Subsidierer luftrensere

Han er daglig leder i MT Nordic. Det norske firmaet importerer Air Cleaner til Skandinavia. Det var denne luftrenseren som ble brukt i forsøkene som nemitek.no fortalte om i april.

– Det er viktig å skynde seg litt sakte når vi skal inn på markedet med et nytt produkt. Det må være dokumentert og syretestet. Plasma Made og universitetet i Eindhoven ble veldig glade for at dette endelig ble tatt på alvor og kom så langt opp gjennom WHO, men det tok et års tid, peker Mediaa på.

Tyskland og Benelux-landene var først ute med luftrenseren for tre måneders tid siden. Tyske myndigheter har til og med begynt å subsidiere sertifiserte luftrensere. – Vi nordmenn er jo litt konservative og sluker ikke alt rått. Derfor ville vi vente til all dokumentasjonen og de kliniske testene var klare, sier han.

Inneklima

Forskningen snakker om virus og hvordan luftrenseren kan bremse spredningen når den brukes sammen med ventilasjon. MT Nordic-sjefen snakker heller om inneklima.

– Virusspredning er én ting, men det er viktig å forbedre inneklimaet i bedriftsmarkedet. Møterom, resepsjoner hos tannleger, legesentre og veterinærer, treningssentre – i og med at testen er gjort i et treningssenter. Dette er et tilleggsprodukt til den balanserte grunnventilasjonen du har for å ta vare på kollegaer og kunder, sier Eskil Mediaa.

Han forteller om høy effekt etter CADR – den eneste standarden som finnes for test av luftrensere. Forkortelsen står for Clean Air Delivery Rate.

– Den har enormt god kapasitet spesielt på partikler fra 0,1 mikrometer og oppover, sier han.

Forskjellige styrker

Mediaa forklarer at en luftrenser ikke er en luftrenser. Noen er gode til å fjerne enkelte typer partikler – andre er best på andre typer. Før du velger, bør du velge hva det er du vil bli kvitt. Pollen, svevestøv fra trafikken og sigarettrøyk trenger luftrensere med forskjellige styrker.

– Plasma Made Air Cleaner er spesielt utviklet for aerosoler og dråpesmitte, men dekker også et bredt spekte større og mindre partikler slik som pollen og svevestøv, sier han.

Powered by Labrador CMS