INNEKLIMA: Bjørn-Inge Bekkavik (til venstre) og Benjamin Kristiansen har sørget for ventilasjonen på Skien videregående skole.
INNEKLIMA: Bjørn-Inge Bekkavik (til venstre) og Benjamin Kristiansen har sørget for ventilasjonen på Skien videregående skole.

Mest opptatt av luftutskifting

SKIEN: – Luftutskiftingen er det viktigste for inneklimaet her, sier Benjamin Kristiansen og Bjørn-Inge Bekkavik i Multifag. De står bak ventilasjonen på Skien videregående skole.

Published

– Da det ble bygd, var det Norges mest avanserte skoleanlegg, sier Kristiansen.

De to serviceteknikerne viser rundt på et usedvanlig strøkent teknisk rom. Multifag i Porsgrunn har avdelinger for både ventilasjon, rør, blikk og elektro. Siste fagfelt er sol.
– Multisol er Grenlands største på solceller, ifølge Bekkavik.

Men nå snakker de om Skien videregående skole. På den snaue tre år gamle skolen på Klosterøya sto Multifag for både ventilasjon og rørinstallering.
– Nå som det er oppe og går, har vi avtale om service og vedlikehold, sier de to.

Godt isolert

De er stolte av anlegget og hvor enkelt det er å styre.
– Det er et godt teknisk anlegg der hvert enkelt rom kan styres individuelt. Byggdrifterne er en veldig god ressurs, understreker de to.

– For inneklimaet her er luftutskifting det viktigste. Det er et nullhus, så det er tett og trenger at luften skiftes ut. CO₂-måling er det på hvert rom. Du ser fort når det er grønt – følerne er veldig fine å ha, og overvåkingen og SD-anlegget er avansert, sier Kristiansen.

På kontoret til byggdrifterne gir en storskjem full oversikt hele tiden. De samme dataene kan Multifag følge med på om det trengs, både på pc og telefon.

Kristiansen og Bekkavik snakker varmt om gjenvinneren på ventilasjonsanlegget og viser frem «akkurat nå»-tallene.
– Uteluften holder minus 0,2 grader. Gjenvinneren varmer den opp til 17,4. Når den går ut, kjøler gjenvinneren den fra 20,8 til 2,9, forteller Kristiansen.

– Gjenvinningsverdien er 80 prosent. Når anlegget går på 20 000 kubikkmeter i timen, blir det enormt mye energi. Det er mange kilowatt spart, det, sier han.

Korona-utskifting

Det siste året har luftutskiftingen vært enda viktigere enn vanlig, og ikke bare på skolen:

– I koronatiden er det nettopp utskiftingen som gjør at ventilasjonen har vært så viktig. Mange har latt den gå over natten så de skal være sikre på å ha byttet ut all luften dagen etter, forteller Kristiansen.

Da snakker han om kundene til Multifag. De fordeler seg jevnt mellom boliger og næring. På Klosterøya har Multifag levert ventilasjon til nesten alle byggene som er kommet opp de siste årene. Det betyr over 200 ventilasjonsanlegg.

Plutselig renovering

– På boligsiden har vi ikke hovedfokus på eneboliger, men mer på blokker og leilighetsbygg. Men i fjor våknet folk plutselig, så vi har hatt litt renovering av eneboliger, også. Folk fant plutselig ut at de skulle bytte ut gamle anlegg som er mye mindre effektive. Eller så har de pusset opp, eller de har oppdaget at huset er for tett, så da må de inn med ventilasjon, forteller Bjørn-Inge Bekkavik og Benjamin Kristiansen.

Powered by Labrador CMS