AEROSOLER: Hunder sprer ekstra mange bakterier i inneluften.

Kjæledyr er bakteriebomber

Mer enn fire ganger så mange bakterier som svever rundt i luften. Det er resultatet av å ha hund i en leilighet. Også katter og akvariefisk drar med seg bakterier og sopp.

Published Last updated

Mennesker og kjæledyrene deres er hovedkilde til bakterier i luften. Bakteriene sprer seg fra hosting og nysing, men også fra hud, forklarer Jozef S. Pastuszka.

Ingen inneklimaplager

Han er førsteamanuensis ved Politechnika Śląska – det teknologiske universitetet i Gliwice sør i Polen. Der har han målt aerosoler i 15 leiligheter med og uten hunder, katter og akvariefisk. Nå har han presentert resultatene på konferanse i Norge.

Alle leilighetene hadde sunt inneklima – i den forstand at beboerne ikke hadde noen plager som kunne henge sammen med inneklimaet og at det ikke var mugg eller andre kilder til aerosoler i dem. Leilighetene varierte fra 40 til 67 kvadratmeter store.

Firedobling

I leilighetene uten husdyr fant Pastuszka og kollegene hans et gjennomsnittlig bakterietall på 492. Det de da har målt, er antallet kolonidannende enheter av bakterier per kubikkmeter luft.

I leilighetene med hund var tallet hele 2027. Én til to katter eller et akvarium sørget for tall på rundt 1300.

Variasjonene fra leilighet til leilighet er store. Men den leiligheten med flest bakterier av dem uten kjæledyr, hadde fremdeles mindre bakterier enn den friskeste av leilighetene med hund.

Katter verst for sopp

De polske forskerne målte også sopp i aerosol-form. Her var tallene lavere, forskjellene mindre, og katter var verst.

I leilighetene uten dyr var tallet 205 kolonidannende enheter per kubikkmeter. I leilighetene med én eller to katter var det oppe i 612 i gjennomsnitt.

– Det å ha dyr i en leilighet øker bakteriekonsentrasjonen klart, og det påvirker også hva slags bakterier som er i luften, sier Jozef S. Pastuszka.

Powered by Labrador CMS