OPP IGJEN: Sjefsøkonom hos Prognosesenteret, Nejra Macic tror på vekst - i 2022.
OPP IGJEN: Sjefsøkonom hos Prognosesenteret, Nejra Macic tror på vekst - i 2022.

Prognosesenteret: Nyboligbrems drar ned rør- og ventilasjonsmarkedet

Prognosesenteret, som følger VVS-markedet tett, ser for seg en nedgang i både ventilasjons- og rørmarkedet i 2021.

Published

– Vår prognose for ventilasjonsmarkedet er en nedgang på 8-9 prosent i 2021, målt i faste priser, sier sjefsøkonom hos Prognosesenteret, Nejra Macic, som påpeker at dette innebærer en «volumendring» sammenlignet med 2020.

Også for rørmarkedet venter Prognosesenteret en volumnedgang. I dette segmentet er nedgangen noe mindre, men landets rørleggere må ifølge Macic belage seg på en nedgang på rundt 4 prosent i år.

Svakere nyboligmarked

Årsaken til nedgangen er ifølge Macic at det kommer til å bli bygget færre nye boliger inneværende år. Prognosesenteret publiserer sine prognoser to ganger i året, i mars og september. Siste prognose fra i høst er ifølge Macic ikke lenger gyldig, da de nå har statistikk for nesten hele 2020.

– 2020 ser imidlertid ut til å ende på mellom 29.000-30.000 igangsatte boliger, noe som er en nedgang på rundt ti prosent fra året før. Vi venter at igangsettingen kommer til å ligge på tilsvarende nivå i 2021, men med en liten økning i 2022, sier Macic.

Trenden blir bekreftet av tall fra Boligprodusentene som forteller at igangsettingen av nye boliger i november i fjor var den laveste som er registrert siden november i 2010, og sammenlignet med 2019 var nedgangen på hele 27 prosent.

Bekreftes av Eiendom Norge

Også Eiendom Norge ser en nedgang i inneværende år.
– Vi har ikke konkrete tall på hvor stor nedgangen blir, men våre prognoser viser en svak nedgang i en tid fremover, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Hvor lang denne nedgangen kommer til å være er ifølge ham vanskelig å være konkret på, da det henger tett sammen med etterspørselen etter nye boliger.
– Etterspørselen styres av en rekke faktorer, men blant annet befolkningsvekst og husholdningsvekst. Førstnevnte har avtatt en del, samtidig som husholdningsveksten er svakt stigende. Alt dette påvirker utviklingen i nyboligmarkedet, og vi ser altså for oss en lavere igangsetting i 2021 enn det vi har sett de foregående årene, sier Lauridsen.

Opp igjen i 2022

Heldigvis vil altså nedgangen ifølge Macic i Prognosesenteret være kortvarig. Hun ser nemlig en oppgang allerede neste år, noe som er gode nyheter for rør- og ventilasjonsmarkedet.
– For ventilasjonsmarkedet forventer vi en vekst på 3-4 prosent allerede i 2022. For rørmarkedet ser vi for oss en tilsvarende vekst i 2022 på tre prosent, sier Macic.

Powered by Labrador CMS