RØD: Hendelen eller rattet på stoppekranen er ofte rød, men blå stoppekran er også vanlig.

To av ti får ikke stoppet vannet

Oppdager man en vannlekkasje er det viktig å få skrudd av vannet raskt. Det kan forhindre omfattende og kostbare skader. Nå viser en ny undersøkelse at 20 prosent ikke vet hvor stoppekranen sin er.

Published Last updated

Årlig er det vannskader i norske hjem for nær tre milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

– Skader fra vann er ofte store, tidkrevende og kostbare. Å vite hvordan man kan få skrudd av vannet er derfor en helt avgjørende kunnskap, hvis uhellet skulle være ute, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

De unge vet minst

Ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for Codan Forsikring, er 20 prosent ukjent med hvor stoppekranen er. For den unge mellom 18 og 29 er tallene verre. Her sier hele 60 prosent av de ikke vet hvor stoppekranen er. De som bor i enebolig (91 prosent) er mer kjent med hvor stoppekranen er enn de som bor i leilighet (67 prosent).

– De som bor i enebolig har nok generelt mer kunnskap om boligen sin, men denne kunnskapen er viktig samme hvor du bor. Vann kan gjøre betydelig skade i en leilighet, og ikke bare i din egen, hvis vannet får tid til å renne, sier Persson.

Hvor du finner stoppekranen varierer fra bolig til bolig, men som regel er stoppekranen plassert så nært som mulig det stedet i boligen hvor vannrøret kommer inn. Den kan være på kjøkkenet, i et vaskerom, i et teknisk rom, eller i kjelleren. I noen boliger er den plassert i et fordelingsskap bak en luke. Lukene til fordelingsskapene kan være utstyrt med en lås, så det er viktig å vite hvor nøkkelen er. Ofte er hendelen eller rattet på stoppekranen rød, men blå stoppekraner er også vanlig.

– Uansett om boligen er ny eller gammel må stoppekranen være lett tilgjengelig og enkel å betjene. Alle som bor i boligen bør vite hvor den er og øve på å stenge den, sier Persson.

Også utvendig

Det er også vanlig med en utvendig stoppekran. Selve kranen er nedgravet, men den har en lang aksel som går opp til terrengnivået slik at kranen kan stenges.

– I nyere bygg finner du den utvendige stoppekranen som regel i en liten boks som kan ligne et mini-kumlokk. På eldre eiendommer kan den være vanskeligere å finne. Da er det ofte bare et lite rør som stikker opp av terrenget et sted mellom den kommunale vannledningen og boligen, sier skadesjefen.

– Vann kan gjøre stor skade i en bolig. Det er derfor to viktige grunner til å vite hvor stoppekranen er. Det ene er muligheten til å få skrudd av vannet raskt hvis man oppdager en lekkasje, for eksempel fra et rør eller en vaskemaskin. Det andre er at man bør skru av vannet hvis man er borte fra boligen i lengre tid, eller for eksempel stenger en hytte for sesongen. Da reduserer man betydelig sjansene for en vannskade mens man er borte, sier Persson.

– I tillegg til å vite hvor stoppekranen er, bør du regelmessig stenge den. Ventiler som ikke er brukt på mange år kan sitte fast. Dersom ventilen sitter bomfast eller er svært tung å stenge bør du tilkalle en rørlegger, sier hun.

Vedlikehold viktig

Like viktig som å vite hvordan man stopper vannet, er det å unngå at det begynner å renne, mener Persson. Bare til og med juni i år har det vært over 9000 innrapporterte skader med lekkasje på vannrør. Over 4000 av disse var på grunn av slitasje og elde.

– Det er viktig å vedlikeholde en bolig. Det kan være vanskelig å si noe om tilstanden ved kun å inspisere rørene fra utsiden. Det beste er å finne ut av hvilket materiale de er laget av og dermed anslå alder og forventet levetid. Vi anbefaler også at du monterer en lekkasjestopper. Dette er enkle og rimelige systemer som detekterer vannlekkasjer og stenger vannet automatisk. Lekkasjestoppere kan ettermonteres i alle boliger og er spesielt viktige i rom uten gulvsluk, slik som kjøkken og toalettrom. Dette kan en fagperson hjelpe deg med, sier Persson.

Powered by Labrador CMS