Skjeggkre-eksplosjon i nye næringsbygg

Dette kan du gjøre for å bekjempe problemet.

Published

Skjeggkre-invasjonen har skutt fart i norske næringsbygg. Hvis du vil gjøre noe med problemet, kan du sette ut limfeller selv eller få hjelp med en grundigere sanering.– Det har vært en eksplosjon det siste året. Vi ser dem mer og mer i næringseiendommer, forteller fagsjef Kari Rigstad i ABS Skadedyrkontroll. Hun sitter i en forskningsgruppe som prøver å løse problemet sammen med Folkehelseinstituttet og forsikringsbransjen.

Tapte 146 millioner

Siden fagbladet Byggdrifteren fortalte om skjeggkreene for snart to år siden, har de tatt av både i nybygg og i medieoppslag. Så sent som i oktober varslet Protector Forsikring at selskapet hadde tapt 146 millioner på boligselgerforsikringer fordi skjeggkre kan føre til verditap på boliger.Skjeggkreene skader egentlig ikke mennesker, dyr eller boliger. Problemet er først og fremst at folk synes det er ekkelt å se dem. «Psykiske skadedyr», som Kari Rigstad kaller dem. Protector har da også endret praksisen sin på skadeoppgjør og vil utfordre en rettspraksis der selgeren må dekke verditap som skjeggkreene fører til.

Lim og åte

I næringsbygg er det først og fremst bibliotek og andre som har gamle papirer, som få reelle skader som følge av skjeggkre. Samtidig er det vanskelig å unngå dem helt: Det er nesten umulig å oppdage alle, og det er ikke særlig aktuelt å tømme hele kontorbygninger for å fullsprøyte dem.– I dag har vi noen serviceavtaler hvor vi setter ut limfeller. Det er en treg bekjempelse, men folk føler i hvert fall at det blir gjort noe. Det gjør også at vi blir kjent med bygget. Vi ser hvor vi for eksempel fanger nymfer, og kartleggingen gjør at vi kan gi tilbud om punktbehandlinger. Er det et vaskekott som er problemet, så kan vi gå inn der og sanere en fredagsettermiddag, forklarer Kari Rigstad.– Vi kan også bruke åte. I forskningsprosjektet har vi kommet frem til et åte som det går an å bruke, forteller hun.

Brett selv

Noe kan gjøres selv; andre metoder er det bare de profesjonelle bekjemperne som bruker:– Det er noen som ikke ønsker å forholde seg til dette selv, og der har vi laget et skjeggkreprogram som vi kan hjelpe til med. Men det er klart at vaktmesteren kan brette og plassere ut limfeller. På nett selger vi jo både limfeller og et lokkemiddel som gjør at de blir enda mer attraktive. Du trenger ikke mange års skolegang for å brette en limfelle, fastslår Rigstad.Åtet er et proffprodukt, så det selges ikke til alle.– Det er ikke farlig – det er ikke så mange som legger seg ned på gulvet og slikker langs gulvlistene – men vi anbefaler ikke folk å begynne med det selv. Det er greit å bruk det på det riktige plassene, sier hun.

Tetting

Noe kan forebygges, også. Bedre tetting, for eksempel på og rundt tekniske rom der det er varmt. Og mer støvsuging fremfor vasking med mye vann.– Vaktmesterne har mye å gjøre, og dette er tidkrevende å følge opp. Derfor engasjerer mange oss til å gjøre det. Det blir snakk om å finne en fornuftig balansegang: Hva kan vi hjelpe til med og hva kan du gjøre selv? spør fagsjef Kari Rigstad.

Powered by Labrador CMS