LANDKRABBE: Egentlig var det Skipper’n som skulle reddet prinsesser i Nintendo-spillene, men det endte med verdens mest berømte rørlegger som helt.

AKTUELT

Verdens mest berømte rørlegger begynte som snekker

Vårens store rørleggerhelt-film har verdenspremiere i Norge onsdag. Men historiens mest berømte rørlegger var egentlig ikke rørlegger i det hele tatt.

Published

Verdens første Mario-spill feirer 40-årsjubileum i år.

ENKLERE: Da Mario debuterte i «Donkey Kong», var stor nese og bart en fordel både for å gjøre ham gjenkjennelig og for å slippe å tenke på ansiktsuttrykk.

«Mario Bros.» kom på markedet i 1983. Farlige monstre dukket opp i kloakken under New York. Der var det naturlig at det var rørleggeren som måtte ordne opp. Ikke én rørlegger, men to: Tvillingbrødrene Mario og Luigi.

Voksenlærling

Senere har Mario, Luigi og et stadig økende galleri av bifigurer dukket opp i det ene spillet etter det andre. Og selvsagt på film.

– Super Mario Brothers var det verste jeg noen gang har gjort. Det var et mareritt, ifølge Bob Hoskins. Han hadde hovedrollen i verdens første film der et spill ble til realfilm med levende skuespillere. Hoskins la på en lang rekke «fuckin’» for å fortelle hvor ille det var da The Guardian intervjuet ham i 2007.

Mario kom ikke inn i rørleggerlære rett fra vg2. Nei, han har en fortid i et helt annet fag. Første gangen det etter hvert så kjente ansiktet dukket opp på skjermen, var to år før rørleggertvillingene fikk sitt eget spill. Den gangen var hovedpersonen en gorilla som hadde fanget en prinsesse, og den spillbare helten var den første i et plattformspill som tok seg frem ved å hoppe mellom bjelker og over hindre.

FØRSTEVALG: Han var førstevalg i trekantdramaet som endte opp med rørlegger, prinsesse og kjempegorilla i stedet for Skipper’n, Olivia og Brutus.

Skulle vært Skipper’n

Det var i klassikeren «Donkey Kong», og kjempegorillaen hadde tatt seg inn på en byggeplass. Spilldesigner Shiegru Miyamoto ville egentlig bruke Skipper’n som helt: Spillet var inspirert av hvordan Brutus stadig prøvde å stikke av med Olivia. Men det gikk ikke i orden med lisensieringen av den spinatspisende tegneseriefiguren.

Dermed laget Miyamoto en ny hvermannsen-figur. Han ble kalt både Ossan (japansk for en middelaldrende mann), Mr. Video og Jumpman.

Mens ledelsen i Nintendo USA prøvde å finne et bedre navn foran lanseringen, stormet husverten deres inn på et møte og etterlyste husleien som de skulle ha betalt for lenge siden. Han fikk husleien etter hvert, og Jumpman fikk navnet hans: Mario.

Denne verten, Mario Segale, hadde for øvrig også byggenæringsbakgrunn, og det var ikke før han solgte entreprenørfirmaet sitt at han begynte å satse på eiendom.

Avløpsarbeid

RØRBRØDRE: I dag er det ikke lenger noen tvil om hva Mario og Luigi arbeider med.

Mario ble designet som en vanlig arbeidskar slik at det ble lettere for spillerne å identifisere seg med ham. Siden «Donkey Kong» foregikk på en byggeplass, var det naturlig å gjøre Mario til tømrer.

Da Mario og Luigi fikk sitt eget spill, var byggeplassen erstattet av kloakken i New York. Samtidig var det noen av kollegene til Miyamoto som mente at Mario så ut som en rørlegger. Dermed ble det nytt fag på den fyldige newyorkeren med italienske aner.

I en tid da grafikken var ganske begrenset, gjorde stor nese og bart figuren lettere å kjenne igjen. Hodeplagg og stor bart gjorde også programmeringsjobben enklere: Det var ikke nødvendig å tenke på hår, munn eller ansiktsuttrykk.

Prøvde å bytte

OVERALL: Fargene har skiftet mellom versjonene, men overallen til Mario har vært med hele veien.

Siden har Mario vært innom noen andre yrker: Lege, arkeolog, leketøysprodusent, idrettsutøver og gokartfører. Men Nintendo snudde raskt etter et forsøk på å ta ham helt ut av rørleggeryrket.

«Han gjør alt som er kult. Faktisk ser det også ut til at han har arbeidet som rørlegger for lenge siden,» het det da presentasjonen av Mario ble oppdatert i 2017. Men året etter snudde Nintendo 180 grader: «Yrket hans er rørlegger», heter det siden 2018.

(Kilder: Super Mario Bros. Encyclopedia, BBC, IGN, Kotaku, Wikipedia, Nintendo, The Guardian, Store norske leksikon)

Powered by Labrador CMS