TIL HJELP: Sensorene er til god hjelp for å vise hvordan inneklimaet virkelig er, sier Geir Mølholm (til venstre) og Tommy Hagenes.

Bevis på at anlegget virker

Frydenbø satser på sensorer.

Published

Sensorene er så nyttige at Frydenbø Eiendom tar dem i bruk på alle eiendommene sine. – Vi kan ikke sitte og vente – noen må ta det første skrittet, sier driftsleder Geir Mølholm.Rekkevidden er overraskende god, og første case har gitt godt resultat. Eiendomsselskapet i Bergen har prøvd ut sensorene fra Airthings i ett bygg, og det har gått så bra at planene er på plass for å sette dem inn i alle de 15 næringseiendommene til Frydenbø på Damsgård, i Åsane og på Minde.

Sikrer inneklimaet

– Vi ville ha god innsikt i den innendørs luftkvaliteten vår. Vi må sikre at leietagerne sitter i et godt miljø slik at de er produktive, sier Mølholm.Daglig leder Tommy Hagenes i Energy Control, som har vært inne som rådgiver for Frydenbø, beskriver Airthings-sensorene som et lett første steg. – Vi har hatt en pilot i Damsgårdsveien 139, og så hev vi inn en sensor i kantinen i nummer 135 i tillegg, for å se hvor langt den nådde, forklarer han.På Damsgård har nemlig Frydenbø Eiendom en flere hundre meter lang rekke bygninger. Her er det mye betong mellom sensorene, men dataene fra kantinen kommer godt frem gjennom både betongvegger og en hel bygning.

Klager

– Nå har vi begynt å få inn litt data og litt analyse og fått brukt det til en case. Vi fikk klager på luften i et rom og at det var for kaldt der. Så kunne vi vise at snittemperaturen de fire siste ukene hadde vært 22 grader. Siden har vi ikke hørt noe om at det ikke er bra, forteller Geir Mølholm.– 90 prosent av alle klager på bygg er innendørs luftkvalitet. Så er det ikke alltid det stemmer at kvaliteten faktisk er dårlig. Og hva er riktig temperatur? Her kan vi generere luftkvalitetsrapporter, profesjonalisere klagebehandlingen og ta leietagerne på alvor. I noen tilfeller har de dårlig luft; andre ganger er det bare en opplevelse, sier Tommy Hagenes.

Ventilasjon virker

Radon var det første Frydenbø Eiendom begynte å følge med på. Dataene viser tydelig at det danner seg radon når ventilasjonsanlegget stopper. Og i helgene, når anlegget står, øker VOC-innholdet i luften.Dashbordet kan drifteren lage selv. – Det vi følger mest med på, setter vi øverst, forklarer Geir Mølholm.

Ut på markedet

Tommy Hagenes er glad for at Frydenbø Eiendom går foran. Etter en pilotperiode er proffsensorene til Airthings ute på det kommersielle markedet nå i august. Så vil Frydenbø gjerne arbeide videre for å samkjøre dataene med data fra leietagerne sine. Dermed kan de finne ut slikt som at den dagen det var dårlig luft på møterommet, var den dagen det var fullbooket hele dagen, for eksempel.– Vi har masse data fra de tidligere SD-anleggene. Sensorikken er det vi skal supplere og kontrollere med, sier Hagenes.

Powered by Labrador CMS