LEGGER FØRINGER: Det svenske selskapet Instalco har kjøpt seg kraftig opp i Norge.

Nordea-analytiker:

- Ser en opptrappende konsolideringstrend

Instalco er bare ett av selskapene som er på oppkjøpsraid i Norden.

Published Last updated

– Vi ser en opptrappende konsolideringstrend i det nordiske installasjonsmarkedet. Trenden blir drevet av aktører som Instalco, Bravida og Assemblin, sier Head of Small Cap Research i Nordea i Sverige, Carl Ragnerstam.

Godt rigget for flere kjøp

NemiTek skrev tidligere om det svenske selskapet Instalco som de siste årene har kjøpt seg kraftig opp i Norge. Den svenske installasjonsgiganten har i dag 14 selskaper, med en samlet omsetning på én milliard kroner, i sin norske portefølje.

– Gitt at det finnes 30.000 selskaper å kjøpe i Norden, så ser vi ingen problemer med at denne trenden skal fortsette også de kommende årene, sier Ragnerstam.

Han forteller at en medvirkende årsak til denne utviklingen er at de børsnoterte selskapene har hatt en positiv verdiutvikling, noe som gjør dem godt rigget, med betydelige muskler, for nye oppkjøp.

– Samtidig ser vi at oppkjøpsmultiplene holder seg stabile på rundt 4-5 ganger driftsoverskudd (EBITDA), sier Ragnerstam.

Utviklingen Nordea-analytikeren beskriver støttes av en annen analytiker vi har vært i kontakt med. Vedkommende jobber i et selskap med interne retningslinjer som gjør at han ikke kan kommentere markedsutviklingen. Vedkommende forteller likevel at det finnes flere aktører som har en sterk M&A-agenda og at Instalco er en av de som har sterke vekstplaner. Han påpeker likevel at markedet er fragmentert og at det kommer til å forbli fragmentert, selv om noen aktører er aktive på kjøpssiden.

Logisk utvikling

Ragnerstam mener at den konsolideringsutviklingen som vi nå ser er logisk av flere grunner, men at en av driverne er et stadig økende krav til sertifiseringer.
– For mange mindre aktører, uten sertifiseringer, er det i dag for eksempel umulig å delta i offentlige anbud, hvor kravet til slike sertifiseringer er ufravikelig, sier Ragnerstam.

Han forteller at de også ser en trend hvor installasjonsselskapene beveger seg inn på konsulentmarkedet. Dette er en trend Instalco er en del av, også i Norge, hvor de så sent som i desember gikk ut og sa at de etablerte forretningsområdet Teknisk rådgivning og prosjektering. Satsingen skjer gjennom Instalcos datterselskap Intec.

– Dette er et forretningsområde som så langt har vært eid av konsulentene i selskaper som Sweco og ÅF, sier Ragnerstam.

Et utfordrende år

Når det gjelder installasjonsmarkedet, så forteller Ragnerstam at 2020 har vært et krevende år for alle de nordiske aktørene, spesielt når det gjelder service-biten som har vært tynget av høyt sykefravær og krevende adgang til bygninger.

For 2021 ser det imidlertid noe lysere ut. Analytikeren uten navn, som vi har snakket med, forteller at de før pandemien forventet en svak vekst i Norge, men nå tror de det er mer realistisk med en stabil markedsutvikling i 2021.

Ragnerstam forteller imidlertid at både Bravida og Instalco kan vise til svært god ordretilgang, noe som nesten dekker inn et helt års salg.
– Dette gir gode utsikter, men jeg tror likevel at vi samlet for 2021 vil se en ganske flat utvikling, sier Ragnerstam.

Powered by Labrador CMS