FYRER MED VED: Brunner fra Bayern kobler vedovn med vannkappe sammen med luft-til-vann-varmepumpe, men har også mulighet for sol.

Varme i boligen blir til strøm,og solcellene driver ventilasjon

Noen av nyhetene på Bautec snur konkurransen på hodet.

Published Last updated

– Bli din egen strømprodusent! reklamerer Buderus. Den tyske varmeleverandøren satser på vannbåren varme, men tar satsingen et skritt videre. På bransjemessen Bautec i Berlin markedsførte Buderus brenselsceller som gir næringsbygg og boliger både varme og strøm.

Sluttbrukeren sparer

Med andre ord: Mens den norske bransjen må konkurrere mot leverandører som bruker strøm til oppvarming, prøver den tyske å gå motsatt vei og bruke varmen til å produsere strøm.

STRØM: Bluegen er brenselsceller som varmer opp huset, men som samtidig produserer strøm.

Bluegen, som brenselscellen heter, produserer drøye 5000 kWh varme og 13 000 kWh strøm hvert år.
– Det gir en innsparing på nærmere 30 000 kroner i året, ifølge Buderus. Da er det regnet ut fra tyske priser og tilskuddsordninger.

Pellets og varmepumpe

Buderus bruker foreløpig naturgass som varme- og strømkilde, men kan også bruke biogass. Men også fra Tyskland kommer det fornybare varmekilder i nye varianter.
– Denne skifter automatisk mellom pellets og luftvarmepumpe, forklarer Bettina Ziehe hos varmeleverandøren Guntamatic.

KOMBIFYR: Bettina Ziehe satser på fyringsanlegg som skifter automatisk mellom pellets og varmepumpe.

Hun snakker om den nye hybridløsningen Evolution.
– Det er den første sentraloppvarmingen i verden som kombinerer fordelene fra en komfortabel luftvarmepumpe og en effektiv pelletsovn, sier hun. I mildere perioder går varmepumpen, mens pelletsovnen starter når det blir kaldere. Storparten av varmen fordeles med vann – pelletsovnen har glassdør som gir peisopplevelse, men uten at den gir direkte varme å snakke om.

Ved og varmepumpe

Brunner kombinerer også vedfyring og varmepumpe, og også det bayerske selskapet kaller seg for verdens eneste med akkurat denne løsningen:

– Luft-til-vann-varmepumpen vår er en av markedets mest stillegående. Så reduserer vi belastningstoppene ved å koble den til en vedovn med vannkappe. Det går også an å integrere solceller eller andre vannkilder i konseptet, og varmesenteret kan kobles til styringssystemet vårt for smarthus, sier Yasmin Steinmüller hos Brunner.

Sol og avtrekk

Apropos solceller: Daglig leder Frank Martin hos ventilasjonsleverandøren Steinicke bruker solen til å løse et problem for mange som skal renovere gamle bygg.

VENTILASJON: Frank Martin presenterer solceller til avtrekket fra bad og kjøkken.

– På nybygg er det ikke noe problem, men når det skal legges grønt tak eller andre nye løsninger på gamle bygg, er det ofte vanskelig å komme til med strøm, sier Martin.

Derfor satser han på solceller for å gi ventilasjonen den lille strømmen som skal til. – Dette er utlufting fra bad og kjøkken gjennom en kanal til taket. Vi trenger ikke mer enn et solcellepanel som produserer 300 watt, viser Frank Martin.

Powered by Labrador CMS