VITEBEGJÆRLIG: Bilal Isa er i gang med den praktiske opplæringen, kvier seg ikke for å spørre og roser kollegene for å ta seg tid til lærerike svar.

Nå har Bilal fått lærlingplass

En måned etter at Bilal Isa fortalte om jakten på lærekontrakt, hadde han én jobb og måtte takke nei til tre andre rørleggerbedrifter.

Published Last updated

Husker du Bilal Isa? I Rørfag nummer ni i fjor fortalte 40-åringen hvordan han slet med å skaffe lærekontrakt. Nå er han godt i gang hos Ryen VVS.

Den gangen, i oktober, konstaterte Bilal at det kanskje ikke var like lett å få kontrakt når han sto uten nettverk. Da han sto der med én jobb og tre andre som gjerne ville ha ham, viste det seg ganske riktig at nettverk hjalp. Han skrev en rekke søknader, men han prøvde andre metoder, også:

Spurte gatekjøkkenkundene

– Jeg arbeidet på et gatekjøkken, og der var det mange håndverkere som kom og spiste. Jeg så på firmalogoene deres, og hvis jeg så at det var en rørlegger, spurte jeg om de trengte lærling, forteller han.

Ingen kunne naturlig nok tilby ham noen plass over bordet, men han fikk tilbakemeldinger av typen «du må snakke med sjefen» og «vi har lærling nå, men kanskje når han er ferdig». Likevel endte det med tre jobbtilbud. Men da var han allerede på plass hos Ryen VVS. Der hjalp det også med nettverk: En slektning som allerede arbeidet i bedriften.

Spør og får svar

– Det er bedre å være i en litt større bedrift når jeg vil lære noe nytt hver dag, sier Bilal Isa.

Han har brukt de første månedene på å reise rundt mellom servicejobbene sentralt i Oslo. Her får han godord fra kollegene med svennebrev: De er glade for å ha en voksen lærling som er interessert, som følger med og som stiller spørsmål.

– De svarer på alle spørsmålene jeg stiller. Kollegene er bare snille og hyggelige. Det er viktig at vi som skal lære, får svar på alle spørsmålene. Så er det viktig at vi er ærlige og spør om det vi ikke skjønner, sier han selv.

Akkurat nå sliter han med å lære seg navnene på alle delene han kommer borti. Samtidig ser han at det ikke alltid er like lett for den som har svennebrevet, heller, siden det kommer nye ting hele tiden.

Ærlighet varer lengst

I Syria hadde Bilal lederjobb på en fabrikk; i Norge har han arbeidet på restaurant mens han ventet på lærekontrakt. Dermed har han lært litt om service og kundekontakt som han har kunnet ta med seg inn i rørleggerfaget.

– Det er viktig å være ærlig mot kundene, også, sier han, og forteller om det forrige oppdraget, hos en servicekunde som hadde en lekkasje.

– Vi trodde kanskje vi måtte skifte hele avløpet, men det trengte vi ikke. Jobben gikk på to timer. Hadde vi måttet skifte, ville det gått seks til åtte timer pluss deler, konstaterer Bilal. Da gjelder det å løse jobben raskt og billig i stedet for å falle for fristelsen til å gjøre mer enn det som strengt tatt er nødvendig.

Ryen VVS sørger for å få ham rundt på et bredt utvalg av jobber, slik at han lærer det han trenger i løpet av læretiden.

– Aller først lærte jeg å montere toalett, servant og dusj, forteller Bilal Isa.

Powered by Labrador CMS