SKAMMER SEG: Geir Jansen i Norsk Varmeteknisk Forening skammer seg på bransjens vegne.
SKAMMER SEG: Geir Jansen i Norsk Varmeteknisk Forening skammer seg på bransjens vegne.

VVS-bransjen lyver om oljeforbudet

Varmeleverandører lyver om oljeforbudet for å selge mer.

Published

Varmeleverandører lyver om oljeforbudet for å selge mer. Daglig leder Geir Jansen i Norsk Varmeteknisk forening skammer seg på bransjens vegne.Innspurten er i gang. 1. januar er det slutt på fossil fyringsolje for husholdningene. Norsk Varmeteknisk forening ringes ned av forbrukere som må slutte å bruke fossilt brensel.

Flere hundre i uken

– Jeg har mellom 30 og 60 henvendelser om dagen som går bare på konvertering fra fossilt brensel. Noen anbefaler jeg varmepumper, noen pellets, men mange kan gå over til å bruke det fyranlegget de allerede har, men med bioolje, oppsummerer daglig leder Geir Jansen.Foreningen er nøytral og reklamerer ikke for den ene varmekilden på bekostning av den andre. Men Jansen ser at forbrukerne som ringer, har forskjellige behov og forskjellig utgangspunkt.– Det er mange eldre mennesker som ikke ønsker å legge ned for mye penger for eksempel i en varmepumpe. Det blir helt feil for meg å anbefale en 82-åring å investere i en varmepumpe med 20 års nedbetaling, fastslår han.

– Ikke edruelig

Ikke alle ser det slik:– Jeg har sagt det før, og jeg ser det nå: Bransjen er ikke edruelig. Det er mange som får beskjed om at det er forbudt å ha oljekjelen fra 1. januar. Jeg må skrive eposter og bekrefte overfor kunder som er helt i villrede. De har fått beskjed om at oljekjelen må ut, forteller Jansen.Han vil ikke henge ut noen spesielle. – Men de som leser dette, bør gå i seg selv og se hva de driver med. En kjele som går på bioolje, er et miljøvennlig produkt. Det er et fullgodt system, sier han.Så er det klart at driftskostnadene er høyere enn en varmepumpe. På den annen side er investeringskostnaden ekstremt liten. Derfor er kanskje bioolje den riktige løsningen for 82-åringen – og for andre som ikke vil investere for mange år fremover.

– Bestem selv!

– Jeg er opptatt av at kunden skal få bestemme selv. Du kan bruke bioolje, varmepumpe eller elkassett – men du må for guds skyld ikke rive ned det varmeanlegget du har, sier han.Dermed blir det et spørsmål om hvor mye kunden vil investere.– Investeringskostnaden er stor på varmepumpe, men mye, mye billigere på bioolje. Til gjengjeld har bioolje større driftskostnader. Kombinasjonen luft-vann-varmepumpe og bioolje er jo en helt genial løsning. Da kjører du varmepumpen så lenge den går, og så sper du på med den fyrkjelen du allerede har, sier Geir Jansen.Selv er han håndverker og har arbeidet i bransjen siden 1982. – Etterrettelighet og edruelighet er noe jeg har fått lære opp gjennom årene, og det viderefører jeg. Men det er ikke alle som ser det slik, og det irriterer meg, sier han.

Nyttårstull

Og for øvrig: Sjefen i Varmeteknisk synes det er tåpelig at myndighetene innfører forbudet fra nyttår. Ikke fordi fristen er for kort – den kunne vært sommeren 2019 eller sommeren 2020. Men fordi forbudet kommer midt i den hardeste fyringssesongen.– Vi bor faktisk i Norge, og her kan det bli ekstremt kaldt. Så er det sånn at vi pleier å utsette ting til siste liten. Hvorfor kunne de ikke satt dette til 1. juni? spør Geir Jansen.

GRAVER: Mange graver mer enn de hadde behøvd fordi bedrifter i bransjen ikke gir riktige råd. (Illustrasjonsfoto)
GRAVER: Mange graver mer enn de hadde behøvd fordi bedrifter i bransjen ikke gir riktige råd. (Illustrasjonsfoto)
Powered by Labrador CMS