– Teknologien er gammel – helt fra slutten av 1800-tallet. Men de senere årene er det blitt mulig å gjøre enhetene mye mindre, sier Kurt Urdal.
Stopper fett
Etter mange år i bransjen startet han opp Filtech tidligere i år. Der leverer han blant annet elektrostatfiltre som skal sørge for å redusere brannfarlig fett i kanalene når restauranter lager mat.
– De spesialtilpassede fett- og luktløsningene som vi leverer, er allerede installert i over 1600 McDonald’s-restauranter. De er også i bruk på hundrevis av Burger King- og KFC-restauranter over hele Europa, forteller Urdal.
Det er britiske Purified Air som leverer løsningene for filtrering av kommersielle kjøkken.
Nesten ikke trykkfall
– Filtrene lader partiklene slik at de blir hengende fast når de treffer cellene. Denne typen filter virker på alt som er klebrig og fuktig, inkludert fett og olje. De reduserer også luftbårne virus og bakterier fordi de fjerner partiklene som de sitter på, forklarer han. – Prosessen lader forurensning elektrisk til én ladning og samler dem deretter på en overflate med motsatt teknisk ladning.
– Mekaniske filtre har mye trykkfall, men denne har så store celleåpninger at det nesten ikke er trykkfall i det hele tatt, viser Kurt Urdal.
Vaskes og sparer energi
Enheten gir beskjed når filteret må vaskes. – Da tar du det ut og setter det i en delevasker eller en oppvaskmaskin, sier han. Restauranter gjør det som en del av vaskerutinene. Andre har to filtre slik at de kan bruke det ene mens det andre vaskes.
Ifølge Urdal er elektrostatfilteret også en god løsning for å spare energi:
– Når viften skal dra luft gjennom mange fuktige filtre, blir det tungt. Her bruker du en tredjedel av vifteenergien, sier han.
– På 2500 kubikkmeter luft i timen trenger du bare 20 watt. Den største kassetten, som er til 10.000 kubikkmeter luft, trekker bare 50 watt, forteller Urdal. Han kan bygge sammen flere for å komme opp i over 100.000 kubikkmeter i timen.
Purified Air-filtrene brukes også på oljetåke og andre aerosoler. – Alt som genererer røyk og klebrige ting, beskriver han.
Tar lukt
Filtech kombinerer gjerne elektrostatfilteret med UV-stråling, ozon og gjerne også kullfilter for å håndtere både forurensning og lukt som kommer fra matlagingen. – Vi fjerner partikler ned til 0,01 mikrometer. Kassetten vår skal stå så nært matlagingen som mulig. Det nærmeste leddet er grovfilteret i hetta, sier Urdal.
Han fastslår at luktsmitte ofte er et problem. – Når første etasje er en restaurant, klager beboerne over eller i nabobyggene på matlukt. Den kan også fanges med kulløsninger direkte i avtrekket, men det er mye mer kostbart å drifte. Globalt er dette en godt utbredt løsning for aerosoler, røyk og fett, men vi i Norge ligger etter, mener Kurt Urdal.
Han understreker at det er viktig å dimensjonere og velge riktig oppsett på løsningene som han leverer. Det er forskjell på innholdet i avtrekksluft fra for eksempel en burgerrestaurant og en restaurant som lager kinesisk mat.
LADET: Disse cellene bruker elektrisk ladning til å fjerne fett i avtrekket på profesjonelle kjøkken, forteller Kurt Urdal.
LADET: Disse cellene bruker elektrisk ladning til å fjerne fett i avtrekket på profesjonelle kjøkken, forteller Kurt Urdal.

VENTILASJON

Bruker elektrofilter mot ventilasjonsbranner

SANDNES: Filtrene holder matfett unna kanalene i flere tusen restauranter. Nå vil en stor leverandør inn på det norske markedet med elektrostatfiltrene sine.

Publisert Sist oppdatert

– Teknologien er gammel – helt fra slutten av 1800-tallet. Men de senere årene er det blitt mulig å gjøre enhetene mye mindre, sier Kurt Urdal.

Stopper fett

Etter mange år i bransjen startet han opp Filtech tidligere i år. Der leverer han blant annet elektrostatfiltre som skal sørge for å redusere brannfarlig fett i kanalene når restauranter lager mat.

– De spesialtilpassede fett- og luktløsningene som vi leverer, er allerede installert i over 1600 McDonald’s-restauranter. De er også i bruk på hundrevis av Burger King- og KFC-restauranter over hele Europa, forteller Urdal.

Lyst til å lese mer? Dette er eksklusivt innhold til våre medlemmer

Bli medlem i NemiTek for å få alle medlemsfordeler og tilgang til artikler

Ordinært medlemskap

1.560,-

Pr. per år

Bestill

Studentmedlemskap

0,-

Pris pr. år

Bestill

Pensjonistmedlemskap

800,-

Pris pr. år

Bestill

Powered by Labrador CMS