TILPASSET: Det er enkelt å vise frem akkurat det du vil. Brannstasjonen i Alta har til og med sørget for å tegne inn bilene sine på skjermvisningen, smiler Kyrre Berg (til venstre) og Aleksander Bless.

Vil gjøre toppsystemet enklere

ALTA: De vil åpne toppsystemet. Tre gründere i Alta satser på å la elektrikeren og byggdrifteren overta kontrollen.

Published

– Vi prøver å endre litt på den tradisjonelle måten å gjøre det på. Vi prøver å få med oss installatørene. Du skal få de hjelpemidlene du trenger for å ta hele jobben selv, sier Aleksander Bless i Evolo.

Ut til hele landet

Sammen med Even Sønvisen Gunnes og Heljar Suhr Mjøen er han i ferd med å innta Norge med utgangspunkt i Alta.

– Vi har satt i gang nasjonal kommersialisering. Evolo er et toppsystem for typiske SD-anlegg eller andre automasjonsløsninger. Innenfor SD var det tradisjonelt store proprietære løsninger som ble solgt inn, sier Bless.

Med andre ord: Teknikk som ikke kan kombineres med produkter fra andre leverandører.

INTERESSERT I EIENDOMSTEKNOLOGI?

Gründerne i Evolo har fått med seg lokale X5 Elektro som eiere og partnere. Støtte fra Innovasjon Norge er det blitt i flere omganger.

– Når vi leverer denne løsningen til en byggherre, er byggherren også mer fri etterpå, sier avdelingsleder Kyrre Berg hos X5.

Åpent

– Heldigvis er verden i endring. Det kommer mer og mer automasjon inn i byggene. Men installatørene har ikke kunnet levere et like godt grafisk grensesnitt som SD-leverandørene har hatt. Det mister vi markedsandeler på, sier Berg.

– Nå er alt basert på åpne standarder. Hvis vi ikke gjør jobben så godt som kunden ønsker, kan han få noen andre til å overta. Det som vinner frem hos byggherrene, er brukervennligheten.

LITEN: Den synlige dingsen er ikke stor, men den gjør det enklere for installatøren og byggdrifteren å ha kontroll, ifølge Aleksander Bless i Evolo.

Aleksander Bless er opptatt av å vise frem det som byggdrifterne faktisk er interesserte i å se.

– Ikke en haug med variabler som de ikke er så interesserte i. De skal se det som hjelper dem å drifte anlegget, sier han.

– Vi har opplevd at det kan være vanskelig å komme inn i de tradisjonelle toppsystemene som er installert på bygg, fastslår Bless.

Energi trekker

De to forteller om lokale kunder som Kunnskapsparken Alta, Byggdrift Nord og Alta kommune, men også om Statnett. Behovene er forskjellige.

– Det handler om å massere data for å vise dem frem slik som de ønsker å se dem, ifølge Bless.

Det betyr å følge opp slikt som settpunkt, temperatur og energi. Noen bruker systemet til å beregne fakturaer til kundene som leier lokaler. For mange er det muligheten til å følge bedre med på energien som er argumentet for å kjøpe.

Andre synes det er greit å gi sluttbrukerne tilgang til tallene for sine egne lokaler.
– Som regel har du en SD-leverandør, og så har du hatt en egen leverandør på energibiten for å vise kurver. Det Evolo har gjort, er å lage en enkel og oversiktlig energimodul som er i systemet. Kjøper du selv det minste anlegget, så har du tilgang, forklarer Kyrre Berg.

Gammelt og nytt

Aleksander Bless lover at Evolo oppdaterer systemene så snart det skjer noe nytt på teknologifronten.

– Vi er et programvareselskap. Det er dét vi skal være gode på, som han sier.

Samtidig skal det være enkelt å gå inn og oppgradere gamle løsninger:

– Det gamle sparebankbygget her i Alta hadde en gammel PC som sto nedi kjelleren med Windows 95 og diskettstasjon og var SD-anlegget til bygget. Heldigvis var det KNX rundt omkring på bygget. Da vi greide å få ut KNX-programmet fra den PC-en, brukte vi ikke lang tid på å konvertere hele greia og dra det opp i skyen, forteller Kyrre Berg.

Powered by Labrador CMS