SYNLIG: Synlige CO₂-målere gjør det enklere å følge med på om rommet får nok luft slik at smittefaren blir mindre.

CO₂-måler for å hindre koronasmitte

Virkeligheten er likevel vanskelig: Det hjelper ikke med god forskning når noen skrur av ventilasjonsanlegget. Det som derimot kan hjelpe mot koronavirus, er en CO₂-måler.

Published

– Dette er virkeligheten, og i virkeligheten går ting galt, sier Atze Boerstra. Den nederlandske professoren er visepresident i Rehva – Nemiteks europeiske søsterorganisasjon. Han snakker om et nederlandsk sykehjem uten ventilasjon.

Ventilasjonen sto

– Sykehjemmet hadde en generell inspeksjon av alt som kan henge sammen med risiko for Covid-smitte. Det viste seg at den sentrale luftbehandlingsenheten som sørget for ventilasjon i alle både fellesrommene og beboerrommene, ikke virket. Den hadde stått stille i åtte uker. Og dette var på et sted der alle er superutsatt for smitte, sier Boerstra.

På årets Cold Climate HVAC & Energy-konferanse kunne han slå seg på brystet og konstatere at verden har fulgt etter Rehva. Den europeiske bransjeorganisasjonen var ute allerede for over et år siden og forklarte hvordan ventilasjon er den beste måten å holde smittefaren nede på frem til mange nok er vaksinerte eller det finnes medisin som virker.

Legene tok feil

Mange var uenige. Det måtte til en lang diskusjon om hvor mye smitte som spres gjennom luften og hvor store dråper viruset sitter på før verden fulgte etter bransjen.
– Forskningen er virkelig klar. Luftbåren smitte skjer, og medisinerne tok feil, sier Joseph Allen, direktør for sunne bygg-programmet på Harvard-universitetet.

– Verdens helseorganisasjon, WHO, tonet ned ventilasjon og aerosoler. Men nå har også WHO sluppet et veikart for å forbedre ventilasjonen innendørs i sammenheng med viruset, med en minste anbefalt ventilasjonsrate på 10 liter i sekundet per person, sier Atze Boerstra.

Merkel vil lufte

Den statslederen som var tidlig ute med å følge bransjen, var Angela Merkel. Verdens mektigste kvinne er sterk og klar:
– Vi må legge hovedvekten på lufting, for vi vet at aerosoler spiller en stor rolle, sier hun og trekker frem lufting som det billigste koronatiltaket. Merkel utvidet det tyske slagordet AHA – avstand, håndhygiene og ansiktsmaske – med en L for lufting. AHA+L, heter det nå.

– Å ventilere betyr å tynne ut. Superspredningshendelser har vært mange mennesker på steder som ikke er store, med middelmådig ventilasjon og mye stemmebruk, sier Atze Boerstra.

Luftretning og CO₂

– Faren for å bli smittet av koronavirus er høyere i overfylte rom med dårlig ventilasjon. Hvis vi forstår og kontrollerer ventilasjonen, kan vi redusere faren, peker både han og WHO på. Med det mener han ikke bare å få nok luft, men også å tilpasse retningen til hvert enkelt rom. I en heis vil det for eksempel være fornuftig å få inn luft ovenfra og trekke den ut nederst. I et teater eller en kinosal med amfi vil ikke det fungere.

– Du må overvåke luftkvaliteten, og da spesielt CO₂-konsentrasjonen. Overvåk kontinuerlig og sjekk om CO₂-konsentrasjonen holder seg under 800 til 1000 ppm. Sett gjerne opp synlige CO₂-målere, oppfordrer Boerstra. Ikke fordi CO₂ i seg selv har noen effekt på koronasmitten, men fordi høye CO₂-konsentrasjoner er et signal om at rommet burde hatt mer luft.

– Standardrådet er: Ventilér. Spesielt når du møter mennesker fra utenfor husstanden, sier han.

Ikke alt er galt, heller.
– Winston Churchill sa det godt: La aldri en god krise gå til spille! Koronaviruset er en god sjanse til å sette ventilasjon og innendørs luftkvalitet på dagsordenen, sier Rehva-topp Anze Boerstra.

Powered by Labrador CMS