KORT VEI: Det er ikke langt til kjøling og varme for det nye Finnmarkssykehuset: Sjøvannet er rett utenfor husveggen.

KULDE

Varmer og kjøler med sjøvann – sparer millioner

TROMSØ: Sjøvann og naturlige kuldemedier holder klimaavtrykket nede når det nye Finnmarkssykehuset tar i bruk i januar.

Published

Kravene blir strengere hele tiden. 

– Derfor er det viktig for oss å bistå kundene med å vri over på miljøvennlige alternativer, sier Martin Schjølberg.

Han er salgs- og markedsdirektør med ansvar for klima i PTG. Konsernet ble til etter at Kuldeteknisk, Frionordica, Kjøleservice Helgeland og Multi Kulde fusjonerte.

NATURLIG: PTG har levert ammoniakkpumper til varme og kjøling og CO₂ som kuldemedium på kjøle- og fryserommene.

Sparer millioner

Det nye sykehuset i Hammerfest bruker teknologien fra PTG til å kutte strømregningen med rundt tre millioner kroner i året. Helse Nord skal redusere CO₂-utslippene sine med 40 prosent.

Da er sjøvann en del av løsningen. Når sykehuset åpner i januar, kommer varme og kjøling til det vel 33.000 kvadratmeter store bygget stort sett fra sjøvann og naturlige kuldemedier. To tredjedeler av energibehovet på det nye sykehuset kommer fra sjøvann som holder seks–sju grader.

Ammoniakk

To store ammoniakkpumper og varmevekslere sørger for at sjøvannet gir både varme og kjøling. 

– Dette er en svært energieffektiv metode. Den vil redusere sykehusets energiforbruk vesentlig, sier Richard Olaussen i en omtale på PTGs nettsider. Han er prosjektleder i Consto og ansvarlig for energisentralen på vegne av oppdragsgiveren.

– Med dette anlegget betaler vi for litt over halvparten av den energien vi bruker, sier prosjektleder Morten Grunnhov i Sykehusbygg til NRK. 

SPILLVARME: Spillvarmen føres tilbake i systemet, forteller prosjektleder Martin Corneliussen.

– Vi betaler litt ekstra nå for å få billigere energi i driftsperioden. Og den er mye lengre enn byggetiden, sier Grunnhov.

PTGs prosjektleder Martin Corneliussen trekker frem at ammoniakk som kuldemedium ikke har noen negativ effekt hverken på den globale oppvarmingen eller på ozonlaget. 

– I tillegg til å ha høy energieffektivitet er ammoniakk et svært miljøvennlig kuldemedium, sier han.

Kjøl og frys med CO₂

Corneliussen omtaler den nye energisentralen som selve hjertet i det tekniske oppsettet på sykehuset. 

– Behovsregulert kjøling og varme pumpes ut gjennom et stort nettverk av rørsystemer til byggets mange tekniske installasjoner. Samtidig fanges spillvarmen opp og føres tilbake inn i systemet slik at ingen energi går tapt, sier han.

Teamet hans har installert flere anlegg som skal kjøle ned de elleve kjøle- og fryserommene til blant annet kjøkken, lager og laboratorium. Til kjøle- og fryserommene er det CO₂ som er valgt som kuldemedium.

Effekt

KRAV: – Vi vil se stadig strengere krav tilknyttet dette i årene som kommer, sier Martin Schjølberg.

– I tillegg til å være miljøvennlige har de naturlige mediene også termodynamiske egenskaper som bidrar til høy effektfaktor. Det vil si at du får ut større mengder energi per tilført energienhet. Kombinasjonen gir både lav miljøpåvirkning og lavt energiforbruk, forklarer han på PTGs hjemmeside.

Martin Schjølberg snakker om prosjektet som et fantastisk samarbeid internt i PTG. Også det svenske søsterselskapet SLS har vært med på å varme og kjøle det nye sykehuset.

– Målet vårt er å være best på å gi råd, installere og yte service på fremtidsrettede og bærekraftige klima- og kjøleløsninger. Vi er glade for at vi nå også kan bidra overfor helseinstitusjonene våre og det nye Finnmarkssykehuset i Hammerfest, sier Schjølberg.

Powered by Labrador CMS