FOTO: Wide Industrier AS
FOTO: Wide Industrier AS

Hvilken ventilasjonsrist skal man velge?

Innspill fra utstillere til Driftskonferansen 2019.

Published Last updated

Wide Industrier er en leverandør av luftinntakssystemer. De benytter «standardisert skreddersøm» for å optimalisere luftinntaket mot en stadig mer utfordrende værtype.

Ventilasjonsristen hindrer regn, tåke og snø fra å trenge inn i bygningen. De produseres i sjøvannsbestandig aluminium, i alle størrelser og fasonger. Wides største kundegrupper finnes innenfor byggventilasjon, marine og offshore. All utvikling, design, salg og produksjon foregår i moderne lokaler i Rakkestad.

Ventilasjonsprat på Driftskonferansen

Wide Industrier får i økende grad henvendelser fra kunder som enten har, eller ønsker å hindre, at fukt skader deres ventilasjonsanlegg. Fukt kan føre til rustdannelse i kanaler, sopp, råteskader og et dårlig inneklima.

- Kom gjerne innom vår utstilling på Driftskonferansen for en ventilasjonsprat. I vår utstilling har vi modeller som viser hvordan våre produkter er bygget opp, forteller daglig leder i Wide Kristine Degenes.

Ventilasjonsrister, godkjent i henhold til NS-EN 13030 skal skille ut:Klasse A: 100,0-99,0 %. Maks 1 % kan passere.Klasse B: 98,9-95,0 %. Maks 5 % kan passere.Klasse C: 94,9-80,0 %. Maks 20 % kan passere.Klasse D: skiller ut mindre enn 80 %.

Hvilken ventilasjonsrist skal man velge?

Norsk Standard har utarbeidet NS-EN 13030 som kan være til hjelp. I denne standarden er det satt krav til hvilke vannutskilling ventilasjonsrister skal ha. Standarden har definert 4 kvalitetsklasser, A, B, C og D.

Wide Industriers ventilasjonsrister er testet opp mot NS-EN 13030 av VTT Technical Research Centre i Finland med følgende resultat:

Wide ME og SP i utførelse Extreme, High og Medium møter, med stor margin, kravene satt til Klasse A.

Utførelse Extreme og High, – har en vannutskilling på 100,0 %. 0,0 liter passerer ventilasjonsristen. Ytelsen oppnås for en lufthastighet fra 0 m/s, naturlig ventilasjon, og opp til 6 m/s.

Utførelse Medium – har en vannutskilling på 99,8 til 99,4 % avhengig av lufthastighet. Henholdsvis ved 0 m/s og 6 m/s.

Ikke meldt deg på Driftskonferansen 2019 enda? Sikre deg plass i dag!

Skiller ut tåke, snø og is

- Vi har dokumentert at våre ventilasjonsrister også skiller ut tåke, som eneste leverandør på markedet. Ventilasjonsristen i utførelse Extreme fjerner 99,5 % av tåke for hastigheter fra 2 til 2,4 m/s og 100 % for hastigheter fra 2,5 m/s. Ventilasjonsristene kan også kompletteres med et bakenforliggende filter for å fange opp tåke og snø på lavere hastigheter samt med selvregulerende varmekabel for å hindre at snø, rim eller is fester seg på risten, forklarer Degenes.

Inkludert på alle modellene har Wides ventilasjonsrister integrert dryppanne som sikrer at oppsamlet vann dreneres bort fra luftinntaket.

Alt trykkfall i et ventilasjonsanlegg er viktig for å møte stadig strengere krav til SFP-faktor.

Valg av rett ventilasjonsrist blir derfor meget viktig. Wide Industrier ventilasjonsrister møter kravene i EN 13030, klasse I. Klasse I er høyeste klasse (lavest trykkfall) og gis ventilasjonsrister som har en trykkfallsfaktor CE, på 0,4 eller bedre.Lavt trykkfall gir også et meget lavt lydnivå.

Ventilasjonsristene kan leveres i alle fasonger & farger for best mulig å passe inn i byggets arkitektur.

I denne serien presenterer vi utstillerne til Driftskonferansen 2019

DRIFTSKONFERANSEN er Norges største konferanse om forvaltning, drift og vedlikehold. Arrangementet avholdes på Color Magic 18.-20. september 2019.

Meld deg på!

Powered by Labrador CMS