Proptech-eksperter startet kronerulling:
Vil hente Spot til Norge

På bare 48 timer har Tommy Hagenes og Martin McGloin fått løfter om 300.000 kroner i en Spleis for å få robothunden Spot til Norge.

Published Last updated

– Det er helt vilt. På bare 48 timer har vi fått løfter om mellom 250.000 og 300.000 kroner, men nye bidrag tikker inn hele tiden. Flere sier også at de ønsker å gå inn med større beløp, men at det må godkjennes høyere opp i systemet først, sier Tommy Hagenes i Proptech Bergen.

Enorm respons

Det hele begynte for 48 timer siden da Hagenes og Martin McGloin i podcasten Praktisk Proptech gikk ut med det de kalte en «Ekstraordinær pressekonferanse – få Spot til Norge».

Spot er en mye omtalt robothund som de siste årene har preget en rekke powerpoint-presentasjoner og YouTube-videoer som selve symbolet på fremtidens byggebransje.
– Så langt er det imidlertid ingen aktører i byggebransjen som har gått til anskaffelse av roboten. Vi bestemte oss for å ta den ballen og gjøre et forsøk for å se om bygg- og eiendomsbransjen var interessert i å gjøre dette sammen, sier Martin McGloin, produksjef i Airthings.

Responsen har vært formidabel, og på bare to døgn har altså Hagenes og McGloin fått inn over en kvart million kroner. Blant de som så langt har vært med å bidra er Tomagruppen, Frydenbø Eiendom, Hourglas, Energy Control, Airthings, Kahrs Eiendom, samt en rekke privatpersoner.
– Vi inviterte til en dugnad og for en respons, sier McGloin.

Skal testes grundig

All ny teknologi er dyrt, så også med Spot. Robothunden har en startpris på 75.000 dollar, men så kommer ekstrautstyr i tillegg.
– Med det ekstrautstyret som vi trenger, så havner prisen på rundt 800.000 kroner. Det er dyrt, og det er ikke så mange selskaper som tar seg råd til å gjøre et slikt innkjøp alene, spesielt ikke når man ikke helt kjenner mulige bruksområder. Med den farten som det nå er i denne dugnaden, så er jeg ganske sikker på at vi skal klare det sammen, sier Hagenes.

Dersom beløpet oppnås skal roboten gjennomgå grundig testing i Proptech Bergens lokaler på Kokstad i Bergen, men også på aktuelle byggeplasser og i eiendommer.
– Vi har spesialisert oss på testing av ny eiendomsteknologi. Spot vil gjennomgå en grundig testfase for å finne ut hva og hvordan den kan brukes i bygg- og eiendomsbransjen. Reisen vil vi selvsagt dele med alle som er interessert, sier Hagenes.

Mange mulige bruksområder

Han ser imidlertid for seg en rekke mulige bruksområder, og viser blant annet til at byggene våre skal leve lenger i fremtiden, og det er nå en gang slik at eldre bygg trenger mer omsorg enn nye bygg.

– Vi får en eldrebølge også i eiendomsbransjen, og heller ikke her vil det være nok hender til å ta vare på disse byggene. Spot kan kanskje brukes til noe av dette, sier Hagenes. Han ser også for roboten kan brukes til 3D-scanning av bygg, men også til å sjekke om alt er som det skal være.

– Roboten kan brukes for å sjekke for unormaliteter, og for eksempel kan den kanskje ta nattrunden for oss. Alt dette ønsker vi å finne ut av når vi får roboten i hende, sier Hagenes.

Han forteller at roboten allerede er tatt i bruk i oljebransjen, med stor suksess.
– Men i byggebransjen blir dette, dersom vi lykkes, den første i Norge, sier Hagenes.

Får pengene igjen

For de som lurer på hva som skjer med pengene de bidrar med dersom de ikke oppnår beløpet, så kan Hagens berolige med at alle pengene går automatisk tilbake til giverne. Spleis er en løsning fra Sparebank 1 og har en god og seriøs løsning for håndtering av eventuelle tilbakebetalinger.

– Kommer vi nært nok vil jeg gi resten selv fra mitt eget selskap, sier Hagenes, som allerede har gitt 100.000 kroner fra eget selskaps lomme, men han poengterer at det er mye mer inspirerende om flere vil være med.

– Vi vil gjøre alt i vår makt for å få Spot til Norge, sier Hagenes og Mc Gloin samstemt.

Den opprinnelige podcasten kan du høre her: https://www.praktiskproptech.no/episode/008-f-spot-til-norge

Powered by Labrador CMS