TRÅDLØS: Nå begynner volumproduksjonen, sier Tor Ove Nesset i Sensor Innovation. Han har den gamle sensoren i hånden og den nye på skjermen.

Finner fukt med kunstig intelligens

De vil bruke sensorer mot vannskader og fuktskader for milliarder. Sensor Innovation i Verdal begynner på taket.

Published

– Jeg drev et entreprenørfirma med taktekking og litt snekkerarbeid, forklarer Tor Ove Nesset. Han er forretningsutvikler og styreleder i Sensor Innovation.

Da han arbeidet over hele landet for de store entreprenørene, så han fort at driftere og vedlikeholdsfolk hadde behov for å overvåke tilstanden til byggene sine bedre.

Fuktskader doblet

– Bransjen er jo preget av at det er lavere dekningsbidrag og mindre fagfolk ute på byggeplass. Det blir tatt snarveier. Det får vi dokumentert gjennom forsikringsbransjen – utbetalingene for vannskader og fukt i bygg har doblet seg siden 2008, sier han.

Derfor satser firmaet på sensorer. Nå samarbeider Sensor Innovation med blant andre Sintef, Gjensidige, Forsvarsbygg og Innovasjon Norge. På produksjonsbygget til Tine i Verdal har sensorene vært oppe og gått i snart et år.

Kunstig intelligens

– Vi installerer sensorteknologi i bygningskonstruksjonen. Så bruker vi ytre klima, fukt i konstruksjonen og ulike analysemetoder som blant annet bygningsfysikk og maskinlæring for å avgjøre om det er normal eller unormal fukttilstand. Da kan vi begynne å varsle før det beveger seg inn på det unormale, sier Nesset.

Det er nemlig ikke bare å sette en grense for fuktinnholdet.
– Fukt varierer gjennom årstidene og ut fra det ytre klimaet. Det er høyere fuktandel i isolasjonen om vinteren enn når det er tørt om sommeren, forklarer han.

Derfor bruker sensorene kunstig intelligens for å lære når det blr for mye fukt.
– Det er ikke teknologien i seg selv som er clouet, men måten vi bruker det på og analysemetodene, sier Nesset.

Teknologien finnes allerede, men Sensor Innovation har utviklet programvare som vurderer og lærer.

Milliarder

Det kan trengs:
– I 2019 utbetalte forsikringsselskapene 11,9 milliarder kroner for vannskader og fuktskader. Byggebransjen har i ettertid sagt at avvikskostnadene i bransjen er 7,5 milliarder. Mye av det oppdager du ikke før garantien er gått ut, og da går det på levetiden og livssykluskostnaden. Dessuten forandrer klimaet seg og blir villere med kraftigere nedbør, sier han.

Sensor Innovation begynner på taket.
– Det er det mest komplekse. Så er vi i ferd med å tilby for vegger, og vi har også utviklet en ny som ivaretar tilbakeslag fra drenering og sluk. Dessuten kobler vi oss mot ventiler: Vi kan digitalt koble ut ventiler og hovedstoppekran, forklarer Nesset.

Systemet henter ned lokal værmelding og vekker opp sensorene slik at de følger ekstra godt med hvis det er varslet mye nedbør.

Forsikring og boliger

Sensorene kan også legges i for eksempel kjøkkenbenken eller på teknisk rom.
– Vi skal ut sammen med Gjensidige og teste hos noen pilotkunder. Da legger vi dem i kritiske punkter i bygningskonstruksjonen – typisk tekniske rom, kjøkken, bad og kjølerom. Så har vi kommunikasjon til hovedstoppekranen. Ryker oppvaskmaskinen eller isbitmaskinen, så stopper vanntilførselen og det går en alarm, sier Nesset.

Han lover batterilevetid på minst 20 år, kryptering og trådløs oppdatering.

Nå regner han med at sensorene skal ut i et stort boligprosjekt i Oslo, og Tine vil ha dem på alle takene sine.
– Vi har et veldig godt samarbeid med Tine lokalt. Det er viktig, for hvis produksjonen her stopper på grunn av vann eller brann, går det en måned før det er Brelett i butikkene igjen, sier Tor Ove Nesset.

Powered by Labrador CMS