INGEBORGFAN: Heidi Nordby Lunde bruker Ingeborg Markussen som eksempel for fremtidens fagfolk.

SANITÆR

Stortingspolitiker trekker frem Ingeborg

ARENDAL: Ingeborg Markussen er forbilde for dagens lærlinger i alle fag. – Det er altfor få kvinner som blir rørleggere, sier Heidi Nordby Lunde.

Published

I dag er hun heltidspolitiker og sitter på Stortinget for Høyre. Men Heidi Nordby Lunde har vært på besøk i Laugssalen på Håndverkeren i Oslo og sett hvor faren hadde plass.

– Jeg fikk vite at «der ville faren din sittet». Han er rørlegger, sier hun.

Riktig valg

Nå har Lunde møtt lærlinger i flere forskjellige fag. Hun kom til Mesterbrevnemnda og Arendal håndverk- og industribedrifters forening for å inspirere, men også for å høre på hva som opptar lærlingene selv.

– Dere har valgt veldig riktig, sier Lunde og understreker at alle partiene er enige om hvor viktige yrkesfagene er.

– Når jeg har reist rundt tidligere, har alle bedriftene sagt at det ikke er penger de mangler, men kompetente fagarbeidere. Uten flinke folk kommer Norge ikke til å klare å oppfylle de målene som vi ønsker å nå. De valgene dere har tatt, gir en mulighet for Norge fremover, erklærer hun.

Flere muligheter enn Ingeborg

Heidi Nordby Lunde trekker frem Norges første kvinnelige rørleggermester, Ingeborg Markussen, som et forbilde også for dagens lærlinger:

– Hun hadde drevet rørleggerfirma sammen med mannen sin. Da han ble syk og døde, fikk hun ikke lov til å drive firmaet videre fordi hun ikke hadde fagutdannelse. Hun bare: «Jeg har drevet dette i femti år, jeg kan skiten», siterer Lunde relativt fritt.

Ingeborg tok svennebrev og mesterbrev. 

– Du som er lærling nå, får flere muligheter. Du kan gjøre akkurat det samme, og du kan utvide perspektivet ditt hvis du gjør det litt yngre, sier Heidi Nordby Lunde.

SV-politiker Jason Kannemeyer slutter seg til ønsket om flere kvinner på yrkesfag. 

– Det er veldig mange menn som tar yrkesfag. Hvordan skal vi få flere kvinner til å gjøre det samme? Hva er det som gjør at dere som kvinner tar dette yrkesvalget? spør han kvinnelige lærlinger.

Karakterkritikk

AUF-sentralstyremedlem Sandra Edith Tenud kritiserer skolenes idé om at de som har de beste karakterene, bør gå studiespesialiserende:

– Da jeg gikk på ungdomsskolen, hadde jeg lyst til å ta elektrolinje på Nordfjordeid. Jeg fikk beskjed om at det kunne jeg ikke gjøre, for jeg hadde for gode karakterer. Jeg burde begynne på studiespesialiserende, sier hun.

KARAKTERKRITIKK: Ramani Konstanse Cornels Nordli og Sandra Edith Tenud kritiserer skoler som prøver å overtale elevene med best karakterer til å velge studiespesialiserende.

– Det var feil valg for mitt liv. Det skulle jeg aldri, aldri gjort, sier hun.

Lokalt i Arendal er AUFs Ramani Konstanse Cornels Nordli opptatt av læreplassgaranti. 

– I Ap-styrte Arendal har vi nå overskudd av læreplasser. Alle som har læreplass i kommunen, bør få fast jobb når de er ferdige med læretiden, sier hun.

Powered by Labrador CMS