VENTILASJON

Så mye fett legger seg i kanalene

Én ventilasjonshette i en burgerrestaurant slipper flere kilo fett ut i kanalene hvert år. Nå er de nøyaktige tallene klare.

Publisert

Det er Burger King på City Syd i Trondheim som har vært testkjøkken. Over frityren er det en hette med fett- og gnistfangere. Bak de originale fangerne sitter en Lynx – den nye løsningen med et roterende filter som stopper dråper av fett.

Tre til fire kilo

– Det er samme modell som er solgt til Gardermoen. Lynx står etter hettens originale fett- og gnistfangere så vi fanger opp det som hetten selv ikke fanger, forteller daglig leder Sondre Jacobsen i Innsep.

Nå har han tallene etter et forsøk på ti uker.
– For denne hetten med to Lynx som hver går på 850 kubikkmeter i timen, utgjør det minimum tre kilo fett per år, sier han.

Det virkelige tallet er nok litt høyere. Mye av fettet var så seigt at det måtte skrapes ut av oppsamlingskammeret, og dermed ble det liggende igjen litt før veiingen. Jacobsen antar at det reelle tallet er nærmere fire kilo, men han vil være nøktern og regne med de verdiene som faktisk er målt.

Målehjelp

– Dette fettet ville normalt ha spredt seg i kanalnettet. Ser vi på større installasjoner, for eksempel en hette med kapasitet på 8500 kubikkmeter, utgjør dette 30–40 kilo fett i året, sier han.

BURGERKJØKKEN: Et typisk Burger King-kjøkken er bygd for å grille burgere over åpen ild og fritere potetstrimler.

Siden fettfjerneren fanger alt fettet i flytende form – ifølge produsentens egne tester – ser han en annen mulig bruk, også:
– Vi kan for eksempel bruke dette som en referansemåling for kjøkkenhetteprodusenter som ønsker å vite hvor mye fett som slipper forbi fettfangere og UV-systemer, sier Jacobsen.

Slutt på fettløsning

Men nå er Burger King-restauranten som gjorde forsøket, tilbake til gammel løsning – med fett som havner i kanalene på linje med andre restauranter med samme slags produksjon:

– Vi fikk dispensasjon til å operere testsløyfen vår uten isolasjon, forteller Jacobsen. Men etter at dispensasjonen er gått ut, så må anlegges demonteres.

– Brannisolasjon er pålagt, og det kan ikke vi bekoste. Forskriftene gir ikke rom for videre dispensasjon selv om vi dokumenterer at kanalene er frie for fett, sier han.

– Dermed går kjøpesenteret tilbake til normal drift uten Lynx, men med isolerte kanaler som er i tråd med brannforskriftene. Og da er det tre–fire kilo kilo fett som legger seg i kanalene årlig, sier Sondre Jacobsen.

Powered by Labrador CMS