IKKE BEVIST: Fire–fem år etter at boligene var ferdige, ble det oppdaget skjeggkre. Det holder ikke til å få erstatning, har Follo tingrett slått fast.
IKKE BEVIST: Fire–fem år etter at boligene var ferdige, ble det oppdaget skjeggkre. Det holder ikke til å få erstatning, har Follo tingrett slått fast.

96 boligeiere gikk til sak mot byggherre etter skjeggkre-funn

De brukte for lang tid på å klage og klarte ikke å bevise at skjeggkreene kom med byggematerialene.

Published

Axer Bolig har bygd ut et felt med 54 rekkehus rett utenfor Ski. Rekkehusene ble overlevert i 2012 og 2013. Da et av dem ble solgt i 2017, oppdaget de nye eierne skjeggkre. Sameiet sjekket flere leiligheter, og det viste seg at stort sett alle som ble sjekket, hadde skjeggkre, sølvkre eller støvlus.

307 0000 per bolig

Mycoteam anbefalte å bruke gift og limfeller, som ville koste 30 000 kroner per leilighet, og å fjerne fukt i gulvene. Permanent giftfri bekjempelse ble beregnet til 307 000 kroner for hver leilighet.

– Skadedyrene har kommet i byggeperioden, og rekkehusene er bygget slik at de har hatt gode vekstvilkår, mener advokat Karoline Røvik Zeiner, som har representert de 96 eierne av rekkehusene.

– Kravene er foreldet, og reklamasjonene kom for sent, mener Axer Bolig og advokat Jørgen Birkeland. Skjeggkreene ble oppdaget i januar–februar 2017, mens styret i sameiet ikke reklamerte før i september. Og først og fremst: Det er ikke noe bevis for at insektene kom inn i løpet av byggingen eller fra byggematerialene.

Ville vært mangel

Follo tingrett konstaterer at det ville vært en mangel dersom det hadde vært skjeggkre i boligene da de ble overtatt, mens sølvkre og støvlus ikke er noen mangel. Men det gikk minst fire år etter den siste overtagelsen før noen avdekket skjeggkre.

Det er minst like sannsynlig at insektene har kommet senere og spredt seg lokalt – for eksempel via utettheter i konstruksjonen, rørføringer og elektriske kabler, ifølge retten. Fukt har ikke noe betydning for om det kommer inn skjeggkre eller ikke – bare for vekstvilkårene etter at de er kommet inn.

Plastinnpakket

Det er eierne som må bevise at det er mer sannsynlig at skjeggkreene kom i byggeperioden, konstaterer Follo tingrett. I tilfelle måtte de ha kommet fra papir- og pappemballasje. Men Ski Bygg leverte byggematerialene innpakket i plast – det var bare innredningen og litt materiell til rørleggerne og elektrikerne som kom i pappkartonger.

Dessuten tok det for lang tid å reklamere, mener Follo tingrett:

– Det var allerede gått nesten fem år siden overtagelse av første byggetrinn og nesten fire år siden siste byggetrinn ble overlevert, fastslår retten. Når det har gått så lang tid, er det enda viktigere at eierne reklamerer raskt. Men det tok minst fem og en halv måned fra den første av saksøkerne fikk vite om det til sameiet reklamerte.

Solgte uten tap

– Fem rekkehus er solgt i den senere tid uten tap. Videre er det solgt ett rekkehus hvor det ble påvist sølvkre, uten tap. Retten finner heller ikke at det ville ha vært grunnlag for å tilkjenne erstatning til de fem som har solgt seksjonene sine med opplysninger om skjeggkre og som har anført at de har lidt et tap, skriver retten.

De 96 saksøkerne må betale 947 000 kroner i saksomkostninger til Axer Bolig.

Powered by Labrador CMS