INVITERER: Ta deg gjerne en tur til Drammen, Trygve S. Vedum, så vil du i detalj få se konsekvensene av lakseskatten, sier Rolf Selbo i OEM Automatic AS.

KULDE

Mener lakseskatten skader bransjen – inviterer Vedum på besøk

DRAMMEN: – Det er helt klart at det er lakseskatten som alene må bære ansvaret for at vi – og mange med oss – får en kraftig redusert etterspørsel. Derfor er jeg glad for at PTG er så tydelige på hvor ansvaret ligger.

Published

Det sier Rolf Selbo, produktspesialist for OEM Automatic AS i Drammen. Han viser til oppslaget i nummer 5 av fagbladet Kulde, der PTG-toppsjef Terje Arnesen tok bladet fra munnen:

Rammer oss hardt

– Det er ingen tvil om at den ubegripelige lakseskatten som har rammet så mange, også rammer oss hardt. Når vår aller største kunde reduserer sine bestillinger med over 70 prosent, er det et hardt slag for bunnlinjen, så mye kan jeg si. Men det gir ringvirkninger utover det, for leverandørene våre lurer jo på hva vi driver med her oppe i Norge. Spesielt tyskerne, som har et marked som er mye større og bredere enn oss, forstår lite av det som skjer.

–Det betyr at finansministeren ikke står høyt i kurs her på huset? Har du bilde av ham på dartspillet ditt?

– Tja, hadde jeg hatt et dartspill, er det nok ikke mange som hadde vært en så sterk kandidat til å stå der som Vedum, nei. Men for mange av oss i næringslivet har nettopp lakseskatten blitt spikeren i kista for den siste rest av tillit vi hadde til politikerne: Først var det snakk om en helt vanvittig skatteprosent på innpå 40 prosent, så kom Gjerdrum-erklæringen, der det uttrykkelig ble slått fast at det ikke skulle bli noe av skattleggingen, og så BANG!: Over natten flesker de til med en skatt som ingen forstår vitsen med, annet enn at regjeringen trenger penger til hva det nå er de skal bruke dem til. Og når det treffer så tilfeldig og meningsløst som det har gjort i vårt tilfelle, blir man jo sittende litt målløs, sier Selbo.

En bombe

– Dere visste ikke helt hvordan dere skulle håndtere dette?

– Nei, det slo ned som en bombe, rett og slett. Vi innså jo umiddelbart at det kom til å skape enorme ringvirkninger for laksenæringen, og det er jo ikke vanskelig å se for seg konsekvensene av det. Det ble klart for oss med en gang at en slik skattlegging ville redusere aktivitet og investeringsvilje betydelig, så det var bare for oss å regne på diverse scenarier og konsekvens-kalkulere skaden som var påført oss av politikerne.

– Vil dette kunne skade arbeidsplassene hos dere?

– Nei, heldigvis ikke, for vi er ganske så robust organisert, med mange leverandører og med markeder innenfor flere forskjellige bransjer, så det er mulig for oss å kompensere. Vi går ned i omsetning fra fjorårets ganske så positive 98 millioner kroner, men hvor mye vet vi ikke sikkert. Vi havner trolig på 95 millioner, med samme antall ansatte, nemlig 21. Men vi driver et rent komponentsalg, og dermed kan vi ikke kompensere med å skaffe oss flere entreprenøroppdrag, for eksempel. Vi må leve av de komponentene vi selger.

– Hva kan dere gjøre da?

– Nei, vi må jo se på de leverandørene vi har, og se om det finnes noen komponenter som kan nedgraderes, det vil si at vi kan få dem laget med mindre solide og robuste spesifikasjoner enn før. Dette påvirker så klart utsalgsprisen, så vi kan muligens se på om enkeltkomponenter, for eksempel på kuldepumpesiden, kan justeres noe. Men sikkert er det at politikerne har skaffet oss et digert problem, sier han.

Bransjesamhold

– Hva kan dere gjøre med det?

– Det er vel ikke så mye vi kan påvirke, for når politikerne først har bestemt seg, nytter det lite for en mindre aktør som oss å klage vår nød. Men derfor er vi glade for at PTG-sjefen så tydelig sier ifra om konsekvensene av politikernes skattesult: Vi innser at vi kanskje må leve med dette til andre politikere eventuelt kommer til å reversere denne beslutningen. Siden dette er et vedtak som rammer en hel bransje, og har innvirkning på arbeidsplasser over hele landet, kunne det jo være et håp om at det ville omgjøres, kanskje. Men jeg kan ikke si at det er veldig sterkt. Kanskje dersom hele kuldebransjen gikk sammen med fiskeoppdrettsnæringen i et samarbeid for å få politikerne til å innse hvor feil dette slår ut.

– Hva kommer dere til å gjøre ellers?

– Her i huset har vi vært med mange runder, så vi har møtt underlige utslag av politikeres og andres grep før. Derfor har vi heldigvis mange ben å stå på, så vi er godt rustet også denne gangen. Vi kommer til å greie det. Men jeg gleder meg til neste års kuldemøte, for der kommer vi til å treffe mange andre fra bransjen, slik at vi både kan lufte frustrasjon og diskutere muligheter. Sikkert er det i alle fall at dersom myndighetene ønsker å nå målene sine om en kraftig økning i fiskeeksporten, var vel dette det merkeligste og dårligste grepet de kunne ta.

– Men jeg kunne tenke meg å invitere Vedum til Drammen, slik at han kan få stifte bekjentskap med konsekvensene av det han gjør som finansminister. Det er rett og slett ubegripelig for oss i kuldebransjen, og også for våre kunder. Så kommer han, har jeg mange spørsmål på blokka, sier Selbo bestemt.

Powered by Labrador CMS