VERKTØY: De har store forventninger til det nye verktøyet sitt – fra venstre Tor Ole Talgø, Martin Talgø og Richard Heng.

SANITÆR

Riller rør med håndholdt maskin

Først anboring, så rilling. Snapdrill-oppfinnerne har lansert den første maskinen for å rille rør som er så liten at du kan holde den selv.

Published

Tre år, 800 enheter solgt og økende både omsetning og eksportandel. Det har gått bra siden Snapdrill ble lansert. Daglig leder Martin Talgø selger et patentert verktøy for anboring som skal spare rørleggeren for tid, krefter og verktøyutgifter.

Slo kloa i røret

Faren er gründer og driver maskineringsbedrift. Onkelen er rørlegger hos Sig. Halvorsen. Sammen prøvde de å finne en måte å gjøre anboring litt mindre tungt på. Løsningen ble en klo som griper seg fast i røret, holder sin egen vekt og samtidig sørger for at du borer i senter av røret. Med den kan anboringen gjøres på en sjettedel av tiden.

Samtidig er det bra for HMS. Brukerne sliter mindre på håndledd, nakke og skuldre. Dessuten sparer de penger på verktøy.

800 i bruk

– Nå er rundt 800 nye enheter i bruk. Vi økte omsetningen fra 5,2 millioner kroner i 2022 til 7,8 millioner i fjor, forteller Talgø.

I USA samarbeider han med markedslederen innenfor sprinkler, Ferguson Fire & Fabrication. Det amerikanske markedet står for en pen andel av omsetningen.

– Der har vi rullet ut opplæring rundt om i landet. Danmark og Finland har også vært marked i god utvikling, sier han.

Håndholdt rilling

Nå får rørleggeren enda et produkt fra sandnesselskapet, og også denne gangen er det håndholdt. 

– Snapgroove er den første håndholdte og automatiske maskinen for rilling av rør, sier Martin Talgø.

– Dagens utstyr er enten manuelt på 20 kilo eller halvautomatisk fra 80 kilo og oppover. Snapgroove er håndholdt cirka sju kilo og batteridrevet. Den produserer en rille innenfor toleransen, på få sekunder, bare ved å feste den til røret og trykke på knappen, forklarer han.

RILLER: Snapgroove spenner seg opp fra innsiden av røret og bruker tre hjul rom roterer rundt røret mens røret står i ro.

Oppfinnerne Tor Ole Talgø og Richard Heng så behovet da de lanserte Snapdrill:

– Vi så at det var stort forbedringspotensial i måten folk rillet rør på, sier de to i en pressemelding. 

– Konvensjonelle rillemaskiner produserer rillen med ett hjul der røret roterer. Snapgroove spenner seg opp fra innsiden av røret og bruker tre hjul som roterer rundt røret mens røret står i ro, forklarer Talgø og Heng. 

– Dette betyr at du riller raskt og nøyaktig.

Riller over hele verden

Oppfinnerne ser store muligheter, og ikke bare hos norske rørleggere. Alle slags røranlegg over hele verden bruker rillekoblinger, peker de på. Samtidig er det stor risiko hvor forarbeidet ikke er nøyaktig nok.

Det er maskineringsbedriften GMV som står bak Snapdrill og Snapgroove. Bakgrunnen er fra olje og gass og det som en gang het Gjesdal Mekaniske Verksted.

 – Vi håper og tror at rillemaskinen kan bli vårt virkelige gjennombrudd, sier Martin Talgø.

Powered by Labrador CMS