FØRST: Leser du nemitek.no, er du den første som oppdager produktene som slår gjennom.

Nemitek.no omtalte suksessene først

Virtualhouse har fått storkunde nummer to, og Slidedrain har lansert linjesluk med mindre vedlikehold. De to er eksempler på suksessfirmaer som nemitek.no fortalte om lenge før de slo igjennom.

Published Last updated

Hva har en slukprodusent, et firma som simulerer tekniske anlegg, en produsent som lager toaletter til bevegelseshemmede og en anboringsgründer felles? To ting. De tilbyr nye løsninger som er i ferd med å ta de byggtekniske bransjene med storm – og du leste om dem på nemitek.no mens de ennå bare var en god idé.

Journalister i seriøse bransjemedier er hele tiden på jakt etter den neste suksessen. Den som kan hjelpe leserne med å gjøre jobben bedre eller tjene mer. Her er seks av eksemplene på firmaer og produkter som du først kunne lese om på nemitek.no og i magasinene Rørfag, Byggdrifteren og Norsk VVS – og som har slått gjennom for fullt senere.

Stor betydning

– Omtalen vi fikk da vi satt på Gründerbrakka på NTNU, hadde stor betydning for oss, selv om Slidedrain ennå ikke var lansert i markedet, sier Stian Bongard.

Han er daglig leder i Slidedrain. Mens covid-restriksjonene stengte landet i 2020, besøkte vi ham og medgründer Henning Philip Patricksson på universitetet i Trondheim. Den gangen var slukene deres en god idé og et nyoppstartet firma.

INNSALG: Slukrennene er lette å montere, enkle å rense og kostnadsbesparende for rørleggeren å selge inn til kunden sin, sier Brødrene Dahl i en pressemelding fra Slidedrain – her viser daglig leder Stian Bongard frem produktet.

– Publisiteten vi fikk, vekket interesse fra kunder og bidro med å øke legitimiteten vår overfor leverandører. Det førte til etterspørsel og interesse rundt selskapet og de nyskapende produktene, samtidig som vi opplevde å bli tatt seriøst i henvendelsene våre til leverandører og andre interessenter, sier Bongard i ettertid.

Nå har Slidedrain lansert enda et nytt produkt: Et linjesluk som ikke krever ekstra vedlikehold.

– Slukrenner monteres oppå vanlige gulvsluk. Det fører til at du beholder den store sirkulære vannlåsen som tar unna hår bedre, slik at linjesluket ikke må renses noe oftere enn et vanlig sirkulært gulvsluk, sier Bongard.

Han forteller at flere privatkunder velger linjesluk, selv om de er mye dyrere og må renses for hår mye oftere.

Veidekke ny kunde

Virtualhouse arbeider med en helt annen side av de tekniske fagene. Nordfjordfirmaet simulerer tekniske anlegg og sørger for at de fungerer sammen før oppstart. Nemitek.no oppdaget løsningen til gründer Gjermund Tomasgard på messe på Lillestrøm i 2019.

Senere har Virtualhouse fått med seg Skanska på laget og på eiersiden. Nå er kunde nummer to på plass. Her er det ikke antallet som teller, men størrelsen: 

– Det er snakk om Veidekke, på det nye hovedkontoret deres på Ulven, forteller Tomasgard.

LITE Å SE: Det er ikke mye å se hos Virtualhouse – som navnet sier, foregår det meste virtuelt. Her viser Gjermund Tomasgard (til venstre) og Jon Olav Aurdal frem boksen fra firmaet slik den så ut i 2021.

Han forteller også om at den tidlige omtalen av firmaet har hatt en effekt:

– Da nemitek.no var på besøk hos oss i Nordfjordeid i 2021, delte jeg saken, fordi den ga en så god beskrivelse. Det plukket Asle Kosbergløkk opp. Han jobbet i HRP, og vi ble samarbeidspartner for dem. Nå har han etablert et ITB-selskap, og han har også blitt styremedlem hos oss. Vi fikk rekruttert et veldig bra styremedlem basert på den artikkelen, forteller Gjermund Tomasgard.

Internasjonal oppsikt

Snapdrill begynte med en rørlegger og en maskineringsgründer på juleselskap i familien. Resultatet ble et verktøy som gjør anboring raskere og enklere. Det kutter tiden til å bore et hull ned til en sjettedel, sa daglig leder Martin Talgø da nemitek.no møtte ham på kafé i delvis nedstengte Oslo i 2021.

GÅR VIDERE: Tor Ole Talgø (fra venstre), Martin Talgø og Richard Heng i Snapdrill har lansert produkt nummer to: rillemaskinen Snapgroove.

I vinter kom anboringsverktøyet helt til finalen da det ble delt ut innovasjonspris på AHR Expo i Chicago. Samtidig lanserte Snapdrill det nye verktøyet sitt: Snapgroove, den første maskinen for å rille rør som er så liten at du kan holde den selv.

BRUNE BYGG: På VVS-dagene i 2022 lanserte Stefan Myhre Pettersen i Lindab (til venstre) og Martin McGloin i Airthings en ny løsning for å gjøre brune bygg til miljøvinnere.

En annen norsk produsent som dukker opp på de internasjonale messene, er Airthings. Selskapet var ikke nytt da nemitek.no skrev om det – men i 2019 ble Airthings interessant for bransjen da selskapet bestemte seg for å gå fra radonjakt for privatkundene til alt-i-ett-sensorer for proffene. Senere på året pekte nyhetsmagasinet Time ut Airthings-sensoren som en av verdens beste oppfinnelser.

Kunder etter omtale

Soundsensing er et annet ferskt firma som nemitek.no besøkte på gründerkontor i universitetsmiljø – denne gangen i Oslo. 

LYTTEPOST: I fjor sommer fortalte Bent Sondre Sørlie (fra venstre), Ole Johan A. Bjerke og Henrik Grini hvordan Sørlie Næringseiendom i Fredrikstad sparte 15–20.000 kroner fordi Soundsensing-lytteposten varslet om en ulyd fra en varmegjenvinner.

– Vi vet at eltavler, vifter og annet som er i teknisk rom, har forskjell i lydsignaturen når det er noe feil, forklarte forretningsutvikler Henrik Grini i 2021.

Den gangen gikk han i gang med et forskningsprosjekt. Omtalen førte til at store eiendomsselskaper ville være med på utprøvingen. Nå er lytteutstyret som hører feilene før de skjer, i bruk og sparer drifterne for arbeid og eierne for pene summer.

Bano gjør livet enklere for den som trenger hjelp til å gå på toalettet. 

NORSKPRODUSERT: I 2019 viste Runar Olsen i Bano hvordan toalettene for brukere som kan trenge hjelp, produseres på Sandane.

– Brukerne kan klare seg hjemme lenger, og pleierne slipper mange tunge løft, fortalte Runar Olsen da nemitek.no besøkte Bano-fabrikken på Sandane i 2019.

Toalettene som kan heves og vris, har gått fra en løsning for institusjonene til å få godkjennelse også uten dusjvegg slik at de kan monteres hjemme hos privatkundene. 

I vinter fikk Bano innovasjonsstøtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) for å gjøre badene triveligere samtidig som det er enkelt å tilpasse dem når brukere med funksjonsnedsettelser flytter inn.

Har du et tips om fremtidens løsning? Send en epost til georg@nemitek.no eller ring 90932897

Powered by Labrador CMS