RESIRKULERT: Plasten i slukene er avkapp fra produksjonen av medisinsk utstyr. Det gir gode tall når Henning Patricksson (til venstre) og Stian Bongard nå har fått EPD på slukene sine.

Avkapp fra medisinsk utstyr blir sluk – nå også med EPD

Resirkulert plast gir gode tall når Slidedrain nå kommer med EPD. – Vi er Norges første og eneste, sier produktsjef Henning Patricksson.

Published

Et snaut år etter lanseringen fortsetter gründerne bak slukløsningen å tenke på miljøet. 

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å pushe bransjen i en miljøbevisst retning, sier Patricksson.

Sammen med medstudent Stian Bongard, rørlegger Thomas Nygård og elektriker Marius Wærnes utviklet han sluket som skulle hindre monteringsfeil og vannskader. Det hele begynte i gründerbrakka på NTNU. I fjor var sluket med høydejustering og påstøpt mansjett på plass hos grossist over hele landet.

Glade flisleggere

– Vi synes responsen har vært god. Siden vi lanserte i mars i fjor, har det vært mange som har tatt det i bruk. Vi har vært veldig mye ute på demoer hos Brødrene Dahl for å kjenne litt på markedet. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra dem som har prøvd det, som har vært helt i ekstase, sier Patricksson.

Det gjelder å få gjennomslag hos to fag samtidig:

– Dette er et produkt som vi selger til rørleggere, men det er flisleggeren som har den store gevinsten. Vi har måttet jobbe med å kommunisere tydelig hva som er fordelen for de ulike involverte, forteller produktsjefen.

Tidlig med EPD

Nå følger Slidedrain opp med EPD og nye produkter:

– EPD er hett om dagen. Så vidt vi vet har vi Skandinavias første gulvsluk med EPD. I tillegg er den svært god, ettersom produktene våre lages lokalt i Norge i resirkulert plast, sier Henning Patricksson.

Gründerne fant tidlig ut at de måtte satse på både EPD og miljøvennlig produksjon. 

– Det var noe vi måtte sette fokus på, men som var litt manglende i bransjen. Der tok vi ganske tidlig kontakt med EPD Norge for å høre hvilke muligheter det var og hvilke krav vi måtte følge, sier han.

Nye miljøkrav

LCA.no har stått for det praktiske arbeidet med sertifiseringen. 

– Det som rørleggerne merker nå fra 1. januar, er at miljø- og klimakrav blir vektet minst 30 prosent i offentlige anskaffelser. Det vil bli tøffere konkurranse. Derfor tror vi det er viktig å komme på plass med miljødokumentasjon, sier Tore Berntsen hos LCA.no.

Han mener at miljødokumentasjon nå skifter fra å være noe som bygger omdømme til å bli viktig rent kommersielt. 

– Da vil de som er tidlig ute, få både i pose og sekk: De fremstår med bra profil og godt omdømme samtidig som det hjelper dem i konkurransen, sier Berntsen.

Resirkulert plast

Henning Patricksson konstaterer at sluket er et ganske enkelt produkt hva materialsammensetningen angår. Det lages først og fremst av plast.

– Det vi må se på da, er om det er noe i produksjonsprosessen vi kan kutte ned på. Kortere produksjonstid og mer effektiv produksjon gjør at vi slipper ut mindre energi. Så kjøper vi resirkulert plast: Rester av medisinsk utstyr, forteller han.

Det er snakk om avkapp og rester som aldri har vært utenfor fabrikken. Så blir det kvernet om og brukt i slukproduksjonen.

I år er Slidedrain på plass med nye produkter, også. 

– Slukrenner og slukrister er nettopp sendt til Brødrene Dahl, men vi har ikke begynt å promotere dem ennå, forteller Henning Patricksson.

Powered by Labrador CMS