BÅTLIV: Bjørn-Osvald Skandsen tilbringer gjerne sommeren om bord. FOTO: PRIVAT

Sommerprat med Bjørn-Osvald Skandsen

Med fransk gebiss i hånden.

Published

Bjørn-Osvald Skandsen diskuterte så engasjert at han ble sittende med gebisset til forretningsforbindelsen i hånden. Nå håper han Google vil lage et byggdriftsystem.

– Hva var den første sommerjobben din?

– I Posten. Men den første som jeg synes var morsom, var i sveisebua til Shell på Sjursøya. Jeg hadde sommerjobb der da jeg var førsteårsstudent på NTNU. Da fikk man jo holde på og mekke litt på prosessanleggene og oljemottaksanleggene. Kjeledress og hjelm – en ordentlig «gutta på gølvet»-jobb. Lærdommen var den samme som ellers: Å gjøre det rett første gangen og at det finnes folk som kan ting som ikke nødvendigvis har gått på skole for å lære dem.

– Når begynner du å tenke jobb om morgenen?

– Kvart over seks, tenker jeg, når jeg våkner. Jeg har avfunnet meg med at dette er en heltidsjobb.

– Hva var det siste du jobbet med før du slo av PC-en og tok ferie?

– I stedet for å si «god sommer» skrev jeg en e-post til alle ansatte og ønsket dem god sommer og skrev at det er viktig å ta skikkelig fri. Alle bør ta fri og ikke gjøre ferien til en prestasjon. Det er en grunn til at man har fri: Man skal koble av og ikke prestere noe som helst. Folk kommer med en følelse av litt prestasjonsangst for at de ikke skal ha hatt en like vellykket ferie som alle andre de har sett på Facebook.

Bjørn-Osvald Skandsen

Stilling: Administrerende direktør i Systemair.

Alder: 45 år.

Familie: Gift med Elin, en sønn på 10 og en datter på 8 år.

Årets ferie: Først på seilbåten vi har, så del to på hytta til mine foreldre i Egersund.

– Og hva var den største jobben din det siste året?

– Omleggingen vi holder på med i fabrikken på Eidsvoll, hvor vi automatiserer og kjører den nye aggregatserien vår. Det er ikke bare produktet som blir helt moderne, men også produksjonsmåten. Det gjøres veldig mye god jobb blant alle som holder på med dette, og det er ikke noe man gjør hvert år. Det er 30 år siden sist.

– Hva er den morsomste jobbhistorien din?

– Kulturforskjeller kan gi noen artige opplevelser. Vi hadde besøk fra japanere som skulle spise ertesuppe og pannekaker. De la først pannekake på tallerkenen og så ertesuppe oppi. Ellers har jeg vært i hete diskusjoner med en franskmann over en middag. Han blir veldig engasjert, og plutselig sitter jeg og holder gebisset hans i hånden.

– Hva er den største utfordringen for bransjen akkurat nå?

– Jeg ser veldig mange muligheter i digitalisering. Vi må klare å gjøre det digitale til vårt eget; til en integrert del av det hele – ikke bare noe som vi legger på toppen. Det handler ikke om å «sette strøm på papirene» – det handler om å digitalisere prosessen og måten vi tenker på. Og så ser jeg verdikjedepresset. Profesjonaliseringen av innkjøpsprosessen fra byggherre til entreprenør gjør at jeg er redd for at vi amerikaniseres. Det vi tidligere har klart å løse med et vennlig håndtrykk og en felles forståelse av problemet, kan bli til advokatmat.

– Hvem har du lært mest av i jobben din?

– Det er lett å trekke frem Svein Nilsen, min tidligere sjef i Pyrox. Og selvfølgelig Jon Valen-Sendstad i GK. Han og jeg var veldig enige om veldig mye. Olav Madsen, forgjengeren min i Villavent, var eksemplarisk å overta etter.

– Hvor varmt vil du helst ha det på soverommet?

– Der skal jeg ha 15 grader.

– Hvem i bransjen ville du invitert på reker og hvitvin, og hva skulle dere snakket om?

– Hvis det står på trykk, blir det vel noe av. Vi har en plan om å få en dialog med rådgiverleddet om de store anbudene og hvordan de utformes. Jeg kunne tenke meg å prate med dem som prosjekterer sykehus for tiden. Og så tenker jeg på IT-selskapene som kommer inn i bransjen vår og gjør seg gjeldende. De ser på teknologien på en ny måte og problematiserer ikke det samme som vi problematiserer.

– Hva er det beste sommerminnet ditt?

– Jeg har et veldig friskt minne fra i dag. Vi satte ut to krabbeteiner i går og fikk 29 krabber som vi skal koke, så nå er jeg i byen for å kjøpe dill. Å kjøre båt i Egersund-området er stor stas.

– Har inneklimaet noe å si når du velger feriested?

– Både ja og nei. Jeg er ikke så veldig opptatt av å reise til Syden. Jeg liker varmen, men kortreisthet er fint. Det er litt pretensiøst å si at det er avgjørende, men jeg skuler litt til det, også.

– Hvilken tittel vil du helst se på Nemitek.no i morgen?

«Google lanserer nytt byggdriftssystem for enkel drift av aggregater med åpen automatikk». Det ville jeg gjerne lest om. Det er på tide at de store kommer på banen.

– Hvor lenge klarer du deg uten mobilen i sommer?

– Hehe, det er ikke lenge. Kanskje 30 minutter. Jeg er veldig glad i den og føler meg veldig digitalisert.

Powered by Labrador CMS