DE FÅ: Det er ikke mange som tenker på inneklimaet – her er noen av de få, mener de selv. Fra venstre Espen Agnalt, Nariman Fakhraee, Bendik Brinchmann og Helle Grøttum.

VENTILASJON

Inneklima øker produktiviteten – ikke at så mange bryr seg

ARENDAL: Bedre inneklima gjør folk mer produktive. Men det bryr ikke arbeidsgivere flest seg noe om, ifølge Rentokil Initial-sjef Espen Agnalt.

Published

Barn med astma er varslere i klasserommet. – Da merker du problemene tidligere. De sier fra. Vi bør ta vare på dem og takke, sier generalsekretær Helle Grøttum i LHL Astma og Allergi.

Hun har en rekke enkle anbefalinger for å holde inneklimaet best mulig – om mer enn bare ventilasjonsanlegget:

– Bruk innesko. Unngå å bruke rengjøringskjemikalier. Pass på vedlikeholdet i ventilasjonsanlegget. Unngå muggsopp, sier Grøttum.

– Alt koser ikke penger. Det er det viktig å ha med seg!

Blytungt å nå gjennom

Espen Agnalt leder Rentokil Initial. Der ser han hvordan det er mulig å hjelpe til med velvære på arbeidsplassen, men også hvordan veldig mange kunder ikke bryr seg spesielt om inneklimaet.

– Når folk puster inn frisk luft, er det en del av velvære på jobben. Servicen fra oss er at vi sørger for at alt det praktiske blir håndtert, sier han. Men det er blytungt å nå gjennom til kundene.

– Det er noen som er flinke på det, som er opptatt av det og som er opplyste på det. Selvfølgelig øker det produktiviteten. Men det er det aller færreste som tenker sånn, sier Agnalt.

Leser ikke forskning

Han vet at det finnes mange studier som viser sammenhengen mellom inneklimaet og produktiviteten. Men de leses lite. Sammenhengen er ikke markedsført, og samtidig mener han at reglene er for dårlige:

– Det er for lite regelverk. Kundene tenker at hvorfor skal de gjøre det når det ikke er regelverk på det, sier han om arbeidet for å få bedre inneklima. 

– Vi trenger regelverk fra myndighetenes side!

Fremmer ikke sykdom

Heldidvis er det veldig få arbeidsplasser i Norge der inneklimaet er direkte sykdomsfremmende. Det fastslår Bendik Brinchmann, som er lege og arbeider med arbeidsmedisin på Statens arbeidsmiljøinstitutt, Stami. 

– Det er et stykke fra et godt arbeidsmiljø til et sykdomsfremmende, understreker han.

Han tror likevel det er mye å hente på bedre klima. 

– Som nasjon er kanskje ikke inneklima det største fokuset vårt, mener Brinchmann.

– Vi må kartlegge problemet, men samtidig er det mye vi vet. Inneklima dreier seg ikke bare om luft, sier han og nevner både lys, lyd og ventilasjon.

– Sannsynligvis vil bedriften og arbeidstagerne dine levere bedre hvis klimaet er best mulig, sier Bendik Brinchmann. Han oppfordrer til å velge allergivennlige planter og til å gjøre godt rent slik at det ikke blir støv i luften.

Gjør det usynlige synlig

Salgsdirektør Nariman Fakhraee i Airthings mener, ikke overraskende, at den beste måten å øke bevisstheten til folk på er å gjøre synlig det som i dag er usynlig. 

– Vi ser ikke hva som er i luften, sier han.

Første ledd er å skape innsikt og se på hva vi puster inn. Nummer to er å se på hva slags forbedringer og tiltak vi bruker penger på.

– Energi er lettere å ha fokus på, for det er en kostnad som tas ut av lommen din mens kilowattene teller. Hva du puster inn, ser du ikke, sier Fakhraee.

Powered by Labrador CMS