Minisensorer får eiendommen til å fortelle.
Minisensorer får eiendommen til å fortelle.

Hvor mye er det mulig å automatisere?

Verdens minste sensor er på markedet.

Published

Den minste sensoren skal gi de største innsparingene. Disruptive Technologies vil sørge for at eiendommen forteller deg alt som foregår, hele tiden.Nå er det alvor for verdens minste sensor. Disruptive Technologies er på markedet på ordentlig, og masseproduksjonen er i gang.Siden starten for seks år siden har selskapet sikret seg høythengende priser, prestisjetunge investorer og store pilotkunder. Nå er sensorene endelig ute i åpent salg, og Disruptive Technologies har mulighet til å produsere ti millioner av dem hvert år.

Bruker tiden bedre

– I pilotprogrammene har vi 30 000 sensorer på markedet. Nå har vi offisielt sluppet tre sensorer – en temperatursensor, en nærhetssensor og en trykknapp, forklarer salgsdirektør Ole Petter Novsett.Han har bakgrunnen sin fra eiendomsforvaltning og vet hva som trengs:– Der hadde jeg et lag av tekniske forvaltere som løp rundt på den samme geografiske runden mer eller mindre hver arbeidsdag. Vi snakker om flinke folk, slike som kan holde hånden over en pumpe og si at «det er tre grader for varmt», understreker han.– Men når jeg har 60 av dem og 10 000 pumper å sjekke, da må jeg gjøre det på en annen måte. Sensorene gjør at jeg slipper å bruke gode folk på å løpe rundt og se etter om det er feil. De kan heller få melding om «ta en kikk på pumpe nummer 320». Det blir ekstremt velanvendt bruk av tid, sier Novsett.

Varer i 15 år

De frimerkestore sensorene samler data og kommuniserer i 15 år før batteriet er tomt.– Den store visjonen vår er at eiendommen skal fortelle deg til enhver tid hva som foregår, sier han.Hovedkontoret til Entra er en av testpilotene. Der er det plassert sensorer i pulter og stoler som ser når det er folk på hvilke steder i lokalene.– Det gir gode beslutninger om lokalene er for store eller for små, samtidig som du kan dekke opp den generelle tekniske forvaltningen, forklarer Novsett.Han er opptatt av at sensorene kan brukes både hos store og små eiendomsforvaltere, og ikke bare i Norge. Disruptive Technologies har satset internasjonalt fra dag én.

Trafo og legionella

– Eiendom og forvaltning generelt utpeker seg som ekstremt interessant for oss. Men vi kan være med og automatisere og effektivisere dagens manuelle prosesser uavhengig av hvilken bransje vi snakker om, mener han. For eksempel bruker Hafslund sensorene på trafostasjoner for å overvåke varmgang og forutsi når det trengs vedlikehold.– Uansett hvem vi snakker med, skaper de nye ideer, sier han, og viser frem en liten strips som kan brukes til å feste sensoren til et av rørene inn til radiatoren.– Da kan du lese av temperaturnivået og hva som skjer i radiatoren. Du ønsker gjerne å bekjempe legionella. Den vokser i dødt vann som ikke beveger seg. Her kan vi monitorere ethvert rør bare med en temperatursensor, sier han.

80–90 prosent

Nå gjelder det å få næringen til å se mulighetene: Hvordan det går an å redusere utgiftene til både energi, vedlikehold og inventar og samtidig få opp ytelse, sikkerhet og komfort – ved hjelp av de bitte små sensorene.– Enhver manuell prosess som du har i dag, kan vi automatisere 80–90 prosent av med de tre sensorene, ifølge Ole Petter Novsett.

FRIMERKESTOR: Sensorene er små, men potensialet er stort, ifølge Ole Petter Novsett.
FRIMERKESTOR: Sensorene er små, men potensialet er stort, ifølge Ole Petter Novsett.
Powered by Labrador CMS