VEIVISERE: Fagansvarlig FDVU hos Statens Vegvesen, Martin H. Sæther, er svært fornøyd med avtalen de har signert med Tommy Hagenes i Energy Control.

Vegvesenet inngår millionavtale med Energy Control

Et pilotprosjekt på Voss ga en energireduksjon på over 40 prosent. Nå har Statens Vegvesen signert en rammeavtale med Energy Control, og med det skal teknologien fra pilotprosjektet rulles ut i bygg over hele landet.

Published

– Erfaringene fra pilotprosjektet var så gode at vi nå ønsker å ta i bruk tilsvarende løsning og teknologi i flere av våre bygg, sier fagansvarlig FDVU hos Statens Vegvesen, Martin Hellerød Sæther i pressemeldingen.

Statens vegvesen er en stor eiendomsaktør med eiendommer fra Vadsø i nordøst til Mandal i sør. Eiendomsmassen er svært variert og består av alt fra moderne kontorbygg i bysentrum til små, enkle, hytter på høyfjellet. Samlet eier og leier de flere hundre bygg med et samlet areal på 300.000 kvadratmeter.

– Vi ønsker å få bedre kontroll over bygningsmassen, samtidig som vi tar grep som reduserer energibruken og forbedrer inneklimaet for de som jobber i byggene våre. Pilotprosjektet som vi i fjor gjennomførte på Voss, viste oss at vi med enkle og rimelige grep kan oppnå store forbedringer, sier Sæther.

I pilotprosjektet ble et eldre bygg digitalisert ved bruk av 3D-skanning og smarte IoT-sensorer. Disse hentet kontinuerlig data som så ble trådløst overført til et proptech dashboard, hvor feil fortløpende ble avslørt og dokumentert. Ofte var feilene enkle å rette opp i, og med relativt enkle grep klarte derfor Statens vegvesen å redusere energibruken i det aktuelle bygget med over 40 prosent.

– Denne typen løsning og teknologi ønsket vi å ta i bruk i flere av våre bygg, og derfor gikk vi ut med et anbud hvor vi etterspurte tilbydere av tilsvarende eller lignende løsninger, sier Sæther.

I sterk konkurranse med andre aktører gikk Energy Control av med seieren og sikret seg dermed det som er selskapets så langt største offentlige kontrakt. Verdien er på 1,4 millioner kroner over fire år (2+2).

– Det er veldig motiverende at en stor, offentlig aktør, som Statens vegvesen velger en liten aktør som Energy Control. Vi er overbevist om at ny eiendomsteknologi vil revolusjonere måten vi drifter og forvalter bygg på. Denne kontrakten tar vi som et sterkt signal om at vi er på rett vei, sier daglig leder i Energy Control, Tommy Hagenes.

Ambisjonen til kontraktspartene er at de i løpet av kontraktsperioden skal få kontroll over det meste av Statens Vegvesens eiendomsmasse, samt at de skal begynne å styre de byggene hvor potensialet for forbedring er størst.

– Statens vegvesen skal være en innovative og fremtidsrettet organisasjon. Denne avtalen tar oss i en slik retning, og vi er overbevist om at vi sammen med Energy Control raskt vil ta store energireduserende skritt, sier Sæther.

Han legger til at en veldig hyggelig effekt av digitaliseringsarbeidet er at de også reduserer reisevirksomheten til flere av sine medarbeidere betydelig.

– Flere av våre bygg ligger svært avsidesliggende til, og en befaring tar ofte én dag med reising til og fra. Digitaliseringsarbeidet gir oss en digital tvilling med sanntidsdata fra byggene, og dermed reduserer vi behovet for fysiske befaringer betydelig. En oppgave som før tok en hel dag er nå ofte unnagjort på noen minutter. Det sparer oss for tid og miljøet for unødvendig belastning, sier Sæther.

Powered by Labrador CMS