FØRST: Ikke bare størst, men også en av de første skolene i verden som bruker hydrogenlagring, sier Brynjar Henriksen – her på pressemeldingsbilde fra byggeperioden. Foto: Kongsberg kommunale eiendom

Første skole med metallhydrid

På solrike dager leverer den strøm til 100 av boligene i nabolaget.

Published

Vestsiden ungdomsskole på Kongsberg har verdens største energilager i metallhydrid. På solrike dager leverer den strøm til 100 av boligene i nabolaget.

Alle byggene til Kongsberg kommune skal bygges som plusshus, forteller Hallvard Benum. Han er energi- og enøkingeniør i Kongsberg kommunale eiendom. Nå har kommunen tatt i bruk en ungdomsskole som ikke ligner på noen andre.

Bedre inneklima

– Vi har et solcelleanlegg på 300 kilowatt som produserer alt av strøm. Vi sender også ut til omgivelsene når vi har stor produksjon. På solrike dager forsyner vi rundt 100 av boligene rundt oss, med strøm, sier han.

I tillegg er skolen bygd i massivtre. Bare byggematerialene har bundet nærmere 8000 tonn CO₂, ifølge Benum. I tillegg gir massivtre et jevnere inneklima.

Men det er mange som bygger med solceller, bergvarmepumpe og massivtre. Det spesielle på skolen på vestsiden av Numedalslågen er måten den lagrer energien på for å kunne klare seg på egenprodusert strøm hele året.

Metallhydrid

– Vi har planer om et hydrogenanlegg der vi lagrer energien i metallhydrid. Det gjør det veldig trygt å lagre den, vi trenger ikke høyt trykk som andre metoder gjør, og energitettheten er langt høyere, forklarer Hallvard Benum.

Det betyr at det lagres energi i batteri og varmelager fra dag til dag. Benum forteller om en batteribank på 50 kWh og et varmelager på 8 kubikkmeter vann.

Saken fortsetter etter annonsen.[nemitek-adset id="115"]

5600 KWh

Så skal et elektrolyserør på 20 kilowatt produsere hydrogen om sommeren, og en brenselscelle på 20 kilowatt kommer til å produsere strøm av hydrogenet vinterstid. Begge prosessene avgir også varme som skal brukes til oppvarming og tappevann.

Teknologien er det Hystorsys på Kjeller som har utviklet. Energilageret har en kapasitet på 168 kilo hydrogen – 5600 kWh – men det er bygd opp med moduler slik at det kan utvides kraftig.

– Vestsiden ungdomsskole blir en av de første skolene i verden som benytter seg av hydrogenlagring, sier produksjonssjef Brynjar Henriksen i Kongsberg kommunale eiendom.

Skolen har fått KLPs klimapris allerede før den ble tatt i bruk.

Nye Vestsiden ungdomsskole

  •  15 klasser på 8.-10. trinn.
  • Kapasitet på 480 elever.
  • 4800 kvadratmeter skole og 2100 kvadratmeter flerbrukshall.
  • I tillegg bygges det 168 studentboliger i området, på cirka 5400 kvadratmeter, i samarbeid med Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Hydrogenlageret

  • Sylindere fylt med metallhydrid med en kapasitet for hydrogen på 0,7 kg per sylinder.
  • Den mest aktuelle legeringen vil være en AB5-legering komponert av Hystorsys.– Legeringen av metallhydrid består av et metall A (Ti, Zr) som gir stabile hydridforbindelser og et transisjonsmetall B (Mn, Cr, Fe, Co, Ni) som gir volatile hydridforbindelser.
  • Leverandørene kan levere enheter på 30 sylindere med en kapasitet på 21 kg hydrogen per enhet. Vekt 2,3 tonn, dimensjoner 70×170×90 cm.
  • Lageret vil foreløpig være på 5600 kWh, som tilsvarer 168 kg hydrogen.

    (Kilde: Kongsberg kommunale eiendom/Tekniske Nyheter)

Powered by Labrador CMS